Menu

Mi történik, ha leszokunk a szénhidrátról?

Nagy keletje van a szénhidrátmentesítésnek - egyesek szerint a kenyeret és a tésztát egy az egyben el kellene felejtenünk. De vajon milyen következményei lehetnek, ha teljesen elhagyjuk a szénhidrátot?

Rengetegen kísérleteznek azzal, hogy hogyan lehet a szénhidrátmentességet legjobban átültetni a gyakorlatba. Mindent zárjunk ki, vagy csak a finomított gabonát? Az alábbiakban ezen kísérletek eredményeit foglaltuk össze.

1. Súlyt veszítünk - és nem úgy, ahogy szeretnénk

Amikor csökkentjük szénhidrátbevitelünket, az első dolog, amit észreveszünk, az lesz, hogy milyen irigylésre méltóan gyorsan fogyunk. Az elhagyott kilókkal azonban nem zsírt, hanem vizet veszítünk. A szervezetben tárolt szénhidrátok ugyanis glikogén formájában raktározódnak - minden egyes grammnyi glikogén tárolásához pedig három-négy grammnyi víz szükséges. Úgyhogy amikor szervezetünk az energiát nem a bevitt szénhidrátból, hanem testünk szénhidrát-raktáraiból fedezi, garantáltan sok vizet fogunk veszíteni.

2. Mintha elkaptuk volna az influenzát

A szénhidrát az agy fő energiaforrása. Ha elkezdjük hanyagolni a szénhidrátot, az előbb említett glikogénraktárak is elkezdenek lemerülni, agyunk pedig kevesebb energiát kap a szervezetből. Ha a glikogénraktárak is lemerülnek, szervezetünk elkezdi lebontani a zsírt, majd ketonokkal, apró szénhidráttöredékekkel tartja fenn magát. Ennek a folyamatnak külső jelei is vannak: ez a rossz lélegzet, szájszárazság, kimerültség, gyengeség, szédülés, álmatlanság, hányinger és ködös agy - gyakorlatilag úgy érezzük magunkat, mintha influenzásak lennénk. A szervezetünk egy idő után persze hozzászokik ahhoz, hogy ketonokkal tartsa fenn magát - de akármennyire is jól tudunk ezekkel működni, testünk nem ezeket szeretné üzemanyagnak használni.

3. Nem kívánjuk annyira az ételt

A feldolgozott szénhidrátok híresek arról, hogy mennyire képesek lifteztetni vércukrunkat - először nagyon megugrik, utána pedig le is zuhan. Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált nem régi tanulmány szerint ez az ugrás-zuhanás beindítja az agy függésközpontjait, emiatt pedig jobban elkezdjük kívánni az ételeket. Viszont ha rostdús teljes kiőrlésű gabonaféléket eszünk, az nem fogja megdobni vércukorszintünket, így nem is leszünk annyira kívánósok.

4. Változhat kockázati esélyünk pár betegséggel kapcsolatban

2014-ben a PLOS ONE szaklap közölt egy tanulmányt, amely szerint a feldolgozott szénhidrátok megemelik testünk palmitolsav-szintjét: ez növeli az olyan betegségek esélyét, mint a kettes típusúcukorbetegségvagy más szív- és érrendszeri problémák. Az American Heart Association kutatása pedig arra mutat rá, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék javítják a vér koleszterinszintjét, valamint csökkentik a szív-és érrendszeri problémák, stroke, elhízás és kettes típusú cukorbetegség esélyét. Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy tudjuk, mit kell fogyasztanunk.

5. Csökken az energiaszintünk

A teljes kiőrlésű gabonafélék sok vasat, magnéziumot és különböző B-vitaminokat tartalmaznak, amelyek mind felelősek azért, hogy energiaszintünk ne csökkenjen. Mivel a szénhidrát a test preferált üzemanyaga, sejtjeink kifejezetten lelassulnak, ha nem kapnak belőle normális mennyiséget.

6. Nem ürítünk

A teljes kiőrlésű gabonafélék nagyban hozzájárulnak a napi rostbevitelhez: ezek nemcsak vércukorszintünkön javítanak, hanem az elhízás, illetve más krónikus betegségek esélyeit csökkentik - emellett sokkal rendszeresebbé válik az anyagcserénk is.

7. Hangulatváltozásaink lesznek

...és nemcsak azért, mert minden szendvicsünk salátával lesz tele. A szénhidrátok hatására ugyanis növekszik testünk szerotonin-szintje: a szerotonin pedig az a neurotranszmitter, amitől - egyszerűen megfogalmazva - jól érezzük magunkat. Ha tehát elhagyjuk a teljes kiőrlésű termékeket, akkor azt a mentális egészségünk is megsínyli.

8. Az edzések sem lesznek jobbak

A szénhidrátok táplálják a testmozgást és edzést is. Ha elhagyjuk őket, az energiaszintünk zuhanni kezd, emiatt a kifejtett erő és az állóképesség is sokkal rosszabb szintre süllyed. Ha pedig rosszabbak az edzések, az elért eredményeink sem javulnak, sőt.

A cikkhez felhasznált források: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/mi_tortenik_ha_leszokunk_a_szenhidratrol/20150713165801