Menu

A legenda és a mozgásforma, ami mögötte van – minden a pilatesről

Ha éppen most kezdesz sportolni, gyakorlatilag mindegynek érzed, hogy jóga, kardió, pilates vagy fat burn, a mozgás az csak mozgás és az összes változata állatira megerőltetőnek tűnik most még. Aztán ott vannak az előítéletek a különböző mozgásformák követőivel szemben... 

A jógásokról sokan azt gondolják, hogy valami nem stimmel velük hajlamosak túlságosan a spiritualitás felé forulni, amely sokszor a kapcsolataik rovására megy. A kardióról harmincöt plusszos betonpopsis hölgyek ugranak be, akiken egy deka felesleg sincs, mégis le sem szálnak az ellipszis trénerről. Na, de mi van a pilates híveivel? Képzeld, ők állítólag sosem betegek!

S.O.S. Ki vagy mi az a Pilates?

Ez az egész irányzat egy Joseph Pilates nevű német férfiról kapta a nevét. Pilates születése óta angolkórban, asztmában és ízületi fájdalmakban szenvedett. Pontosan ezért egy egész életet szentelt az egészségnek. Már egészen korán a sportolásnak és az egészséges test kialakítására fókuszált: gimnasztikázott, testépített, jógázott. Hosszú, boldog és kalandos élete végéig fejlesztette módszerét.

A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a nyugati világ anatómiai ismereteit a keleti világ mozgáskultúra eszközeivel. Itt nagy figyelmet kapnak a mélyizmok, illetve a speciális légzéstechnikák.

Ez mind szép és jó, de jön ide az immunrendszer?

Joseph Pilates váltig állította, hogy testi egészség kulcsa a jó keringés és a helyes légzés. Ez nagyon is passzol ahhoz, amit a modern orvostudomány az immunrendszer működéséről azóta kiderített.

Immunrendszer egyik legfontosabb része a nyirokrendszer, erről korábban már beszéltünk. A nyirokrendszer - a szív-és érrendszerhez hasonlóan - a test minden pontjába eljutó erek, a nyirokerek, hálózatából áll, amelyek a vérerekkel párhuzamosan futnak. A nyirokrendszernek a testben két fontos feladata van:

vissza kell juttatnia a véráramba a szövetekben felhalmozódott folyadékot,
és el kell pusztítania a kórokozókat.

Viszont a vérerekkel ellentétben a nyirokereknek nincs „szíve”, amely mozgásban tarthatná a keringést. Na, itt lép be a pilates a képbe! A nyirok haladását a vázizmok összehúzódása, biztosítja!

Tehát ha használod a izmaid, áramlik a nyirok, emiatt jól működik az immunrendszer, és máris lőttek a kórokozóknak! Állítólag ez az oka annak, hogy a pilatesesek keveset betegek, de ha mégis legyűri őket a nőtha, gyorsabban gyógyulnak az átlagnál.

És akkor most jöjjön a gyakorlat

@Boho Beautiful - Ha most kezded akkor első edzőnek ajánjuk a figyelmedbe Julianat, akinek a titka az egészséges táplálkozás és a pilates, minden mennyiségben.