Menu

Születési rendellenességek és vetélés – a dohányzás káros hatásai a terhesség alatt

A terhesség alatti dohányzás nemcsak a magzat életét veszélyezteti, hanem a várandós anyák életét is. A cigaretta ugyanis olyan káros anyagokat tartalmaz, mint a nikotin, a szén-monoxid és a kátrány. Ezek pedig jelentősen megnövelik az esélyét annak, hogy a terhesség alatt komplikációk lépjenek fel, amik nemcsak a magzat számára lehetnek végzetesek, hanem számotokra is...

A dohányzás nemcsak a terhesség alatt okozhat komplikációkat, de akár azt is megakadályozhatja, hogy teherbe essetek. Egy megdöbbentő adat szerint a dohányosoknál kétszer olyan valószínű, hogy gondok lépnek fel a teherbe esés során – nőknél és férfiaknál egyaránt –, mint azoknál, akik nem dohányoznak – derül ki az American Society felméréséből. Ha a baba mégis megfogan, de a cigit ekkor sem tesszük le, az az első trimeszterben hat leginkább a magzat egészségére. De nem csak az aktív, a passzív dohányzás is befolyásolhatja a baba állapotát. Most összegyűjtöttem a 6 legsúlyosabb következményt, amit a terhesség alatti dohányzás okozhat.

1. Vetélés, halvaszületés

A magzat váratlan elvesztése a terhesség bármely szakaszában hatalmas tragédia. Ez általában az első három hónapban fordul elő, de ritkán az is megesik, hogy a baba halva születik. A dohányzás ezeknek a kockázatát is növeli, amelyért a cigarettákban található káros vegyi anyagok a felelősek – írja a Helthline.com.

2. Méhen kívüli terhesség

A nikotin összehúzódásokat okozhat a petevezetékben, ezek pedig megakadályozhatják azt, hogy ezen egy embrió keresztülhaladjon. Ennek eredménye a méhen kívüli terhesség – ilyenkor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül, a petevezetékbe vagy a hasüregbe kerül. Ebben az esetben az embriót el kell távolítani, ugyanis ez életveszélyes szövődményeket okozhat a kismamánál.

3. A méhlepény leválása

A méhlepény biztosítja a terhesség alatt a magzatnak a tápanyagokat és az oxigént. A dohányzás miatt ez azonban leválhat szülés előtt, ami súlyos vérzést okozhat, ami veszélyezteti az anya és a baba életét is.

4. Koraszülés

Ha a baba koraszülött, akkor több egészségügyi probléma is felléphet.

Gond lehet a baba látásával és hallásásval.
Tanulási és viselkedési problémái lehetnek.
Életveszélyes komplikációk is felléphetnek.

Mi a dohányzás valódi ára?

Amikor nagyobb társaságok jönnek-mennek együtt, akkor vannak általános szokások, észrevettétek már? Ha megérkeztek, akkor általában keresni kell egy dohányboltot, mert mindig van valaki, akinek pont elfogyott a cigarettája. A következő ilyen, hogy miután megérkeztünk a célhoz, ismét cigizünk egyet, hogy minden a helyére kerüljön. Nem dohányzóként érdekes kívülről nézni ezt.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok.

5. Alacsony születési súly

Az alacsony születési súly egészségügyi problémákhoz és fogyatékossághoz is vezethet. Hogy pontosan mikhez?

Bénulás.
Gondok a látással és a hallással.
Fejlődési rendellenesség.
Szélsőséges esetekben az újszülött halálát is okozhatja.

6. Születési rendellenességek

A terhesség alatti dohányzás felveti annak kockázatát, hogy a baba valamilyen rendellenességgel születik. A leggyakoribb, hogy a csöppségek szívproblémákkal vagy szájpadhasadékkal születnek.