Menu

influenza

Mi okozza az influenzát?
Az influenzát az influenzavírus okozza. A betegség kialakulásában nem csak a kórokozó játszik szerepet, hanem az egyéni védekezőképesség is. Ha az immunrendszer erős, akkor a szervezet ellenáll a vírusnak.
Az influenzavírusnak három fő típusa van: az A-, a B- és a C- vírus. Ezek közül az A a legveszélyesebb: országos, sőt, világjárványokért is felelős lehet.
A B vírus az A „kistestvére, de kevésbé agresszív. A C vírus kisebb helyi járványokat, szórványos megbetegedéseket okoz.

Melyek az influenza tünetei?
Az influenzát könnyű összetéveszteni egy egyszerű megfázással.

Érdemes megfigyelni az alábbiakat:
Az influenza tünetei 1-3 nappal a vírussal való találkozás után jelentkeznek. A betegek gyakran panaszkodnak, hogy a betegség letaglózza őket. A panaszok lehetnek enyhék, vagy súlyosak, de az enyhe influenza is könnyen súlyossá válhat, ha nem figyelünk eléggé.

A leggyakrabban jelentkező panaszok:
Láz (általában magas)
Fejfájás
Izomfájdalmak
Hidegrázás
Fáradékonyság
Száraz köhögés
Nátha, főleg gyermekeknél
Gyomorpanaszok, pl. émelygés, hasmenés vagy hányás. Szintén gyakrabban fordul elő gyermekeknél.
Nem kell az összes tünetet egyszerre érezni. Néha nehéz eldönteni azt is, hogy megfázás, vagy influenza a betegség valójában. Az alábbi táblázat segít elkülöníteni a tüneteket.

Hogyan terjed a betegség?
Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a vírus köhögéssel, tüsszentéssel kerül a levegőbe. Lappangási ideje 1–3 nap. Ezt 2-3 napig tartó lázas időszak követi, a teljes felépülés akár két hetet is igénybe vehet. A influenza fej és torokfájást, ízületi és végtagfájdalmat, levertséget okoz. A láz hirtelen szökhet fel, gyakran nagyon magasra. Gyermekeknél és időseknél jelentkezhetnek leggyakrabban kísérő szövődmények, középfül- és arcüreggyulladás, hörghurut.

Milyen szövődményei lehetnek az influenzának?
Az influenza veszélye, hogy a felső légutakat érintő vírusos megbetegedés lehúzódhat az alsó légutakra, a hörgőkre, akár a tüdőre is. Az ilyen súlyos szövődmény viszonylag ritka, és leggyakrabban legyengült szervezetű, krónikus légúti betegségben szenvedő, dohányos, vagy gyenge, idős betegeknél jelentkezik.

Az influenza kezelése
A hagyományos kezelés ágynyugalmat és sok folyadékot ír elő. C vitamin szedésével erősíthetjük az immunrendszert. A kereskedelmi forgalomban lévő influenzaellenes szerek a kellemetlen tüneteket csökkentik, de a betegséget magát nem gyógyítják. Az antibiotikum hatástalan a vírus ellen, gyakran a szövődményekre rendeli az orvos. Az influenza otthoni kezelése megegyezik a Nátha címszó alatt leírtakkal.

Influenzás időszakban
Munkahelyeken, óvodában, iskolában gyakori szellőztetéssel és tiszta (gyógyszertárban kapható) citrom-illóolaj párologtatásával előzhetjük meg a fertőzéseket. A vírus a légutakon keresztül fertőz, így járványos időszakban hasznos, ha esténként átöblítjük a torkunkat sós, vagy tiszta teafaolajos (3 csepp 1 dl vízhez) vízzel.
FONTOS! A kereskedelmi forgalomban lévő, párologtatókba használt illóolajok nem alkalmasak gyógyászati felhasználásra. Csak 100 százalékos tisztaságú, gyógyszertári minőségű olajat használjanak!


TOROKGYULLADÁS, MANDULAGYULLADÁS
A téli időszak gyakori betegsége a torokgyulladás. A vírusos torokgyulladás gyógyszeresen nem kezelhető.
Az immunrendszer rendszerint egy hét alatt önmagától legyőzi a vírusokat. Ha a torokgyulladás bakteriális eredetű, ezt általában a duzzadt nyirokcsomók jelzik.
Elhúzódó, vagy súlyos esetben a mandulák is megbetegedhetnek. A mandulák mirigyes szervek a torok hátsó részében, az alsóbb légutakat védik a fertőzésektől és az immunitás kialakításában játszanak szerepet.
Fontosak tehát, így visszatérő mandulagyulladás esetén fontoljuk meg a homeopátiás alkati kezelést, mielőtt a műtétet választanánk. A torok és mandulagyulladás különösen jól kezelhető homeopátiás szerekkel.
A homeopátiásan kezelt torokgyulladások gyakorisága csökken, mivel az immunrendszer megtanul védekezni ellenük. Magas lázzal járó torok és mandulagyulladás esetén, vagy ha légzési nehézség jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz!
Otthoni praktikák

Igyunk sok folyadékot, borogassuk a torkot igény szerint hideg vagy meleg borogatással. Gargalizáljunk zsályateával vagy sós vízzel. Ha érzékeny a torkunk, viseljünk télen sálat! Fogyasszunk könnyű ételeket, és sok C vitamint!


KÖHÖGÉS
Mi okozza a köhögést?
A köhögést általában egyszerű, gyakran időjárás-változás hatására fellépő gyulladás okozza. Néha azonban előfordul, hogy hátterében allergia, asztma, vagy egy lefelé húzódó fertőzés áll.
Lehet hörgőgyulladás és tüdőgyulladás kísérő tünete is. A légzőszerveket borító nyálkahártya érzékenyen, nyálkaképződéssel reagál a légutakba kerülő idegen anyagokra (pl. por) is. A nyák és az idegen anyag a köhögéssel távozik a szervezetből.
Makacs köhögés esetén, vagy ha légzési nehézség, láz, mellkasi fájdalom jelentkezik, mindig forduljunk orvoshoz!

Mi a köhögés szerepe?
A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Sokféle formában mutatkozhat, és jellege elárulja az orvos számára, miféle megbetegedéssel áll szemben.

A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, de van, amikor kifejezetten káros: a köhögés ugyanis a légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekező reflex. Célja az idegen anyag, nyák eltávolítása a légutakból.
Bonyolult folyamat eredménye, ami mintegy 1000 km/óra sebességgel űzi ki a levegőt a hörgőkből. A légutakba került kóros váladékot a szervezetnek ki kell ürítenie, ezért a kisfokú köhögés nem igényel csillapítást.
Ha a köhögés nagyfokú, görcsös és igénybe veszi a szervezetet, a beteg kimerül tőle, akkor enyhíteni kell.

A köhögés típusai
Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést. A hagyományos köhögés elleni szerek a köhögés ingerét csökkentik. A gyógyulás így elhúzódhat, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni.

Házi gyógymódok a köhögés enyhítésére
Hagymatea: egy nagy vöröshagymát főzzünk meg fél liter vízben egy csipet sóval. Forrón fogyasszuk. Serkenti a légzést.
Mézes gyömbéres limonádé: Egy centis gyömbért reszeljünk le és főzzük fél liter vízben 20 percig. Fogyasszuk mézzel!
Jó hatású mellkasi pangás esetén.
Kerüljük a nyákfokozó tejtermékek és keményítőtartalmú ételek, valamint az édesség fogyasztását! Fogyasszunk sok folyadékot, szedjünk C vitamint!


IMMUNERŐSÍTÉS TÉLEN
Figyeljünk oda táplálkozásunkra, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt a téli hónapokban is! Hideg időben se zárkózzunk mindig a négy fal közé, a friss levegő és a testmozgás is segít szervezetünk ellenálló képességének fokozásában, és a rendszeres szaunázás is jó hatással van az immunvédekezésre.
Aki hajlamos az influenzaszerű fertőzésekre, egészsége védelmében mindezeket kiegészítheti valamilyen immunerősítő terápiával is.
A vírusok elleni harcra kiválóan felkészíti az immunrendszert az oscillococcinum golyócskák heti egyszeri szedése októbertől márciusig. Ezt kiegészíthetjük Echinaceával.
Az Echinacea Észak-Amerika őshonos gyógynövénye.
Eredetileg az indiánok alkalmazták, miután rájöttek, hogy sok betegség gyógyításában fontos szerepet játszik. A növényből készített homeopátiás szer immunserkentő és gyulladásgátló hatású.

MIHAMARABBI GYÓGYULÁST ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK!

A cikkhez felhasznált források : http://homeopatia.info.hu/ekonyvek-terapiaskartyak/ekonyvek/influenza-es-mas-teli-betegsegek-kezelese-homeopatiaval