Menu

Tedd érdekessé a gyaloglást!

Ahhoz, hogy ne veszítsd el az érdeklődésedet és hosszútávon is megtedd a napi 10 000 lépést érdekessé kell tenni a gyaloglást

A séta a legegyszerűbb testedzés, amihez nincs szükségünk különleges eszközökre, bárhol, bármikor gyalogolhatunk. A séta lehetővé tesz akár heti fél kiló fogyást a séta intenzitásától függően. Gondolj bele, ez akár 10 kiló is lehet 5 hónap alatt minden erőfeszítés nélkül. A gyaloglás jótékonyan hat az egészségedre és nagyon egyszerűen beilleszthető a napi tevékenységeid közé.

Hogyan fogyaszt a gyaloglás?

Az hogy a gyaloglás hány kalóriát éget el, függ a távolságtól, a gyaloglás sebességétől és az utána befalt plusz kalóriáktól. Ha egy átlagos sebességgel haladsz, ami nagyjából 6 km/óra, akkor 1 óra alatt 400 kalóriát égetsz el.

Mérned kell a megtett távod, amihez be kell szerezned egy lépésszámlálót. Sok okostelefon és számolja a lépéseket, de ezt nem javaslom, mert a telefon nincs rád csatolva, sokszor leteszed, így a lépéseid egy részét nem számolja. Keress rá a lépésszámláló szóra az Interneten. A kínálatban találhatsz nagyon olcsó csak lépésszámlálásra alkalmas eszközöket, és olyan okosabb modelleket is, amelyek a lépéseidből megtett kilométert számol, az elégetett kalóriát és akár még pulzust is mér. Ha megteheted vásárolj egy kicsit komplikáltabbat, amelyet nem csak rácsatolhatsz a ruhádra, hanem karkötőként/óraként hordasz és több adatot is mér, de a legegyszerűbb is megteszi.

Nézzünk egy példát, hogy lesz a lépéseidből heti fél kiló fogyás:

1,5 kilométer gyaloglás 2000 lépésnek felel meg, ami 100 kalóriát éget el

heti 500g fogyás, az 3500-al kevesebb kalória egy hét alatt

Tehát, ahhoz, hogy heti fél kilót fogyj, naponta 500 kalóriát kell elégetned a gyaloglással, ami napi 10 000 lépésnek felel meg.

Első lépésként meg kell mérned, hogy egy átlagos napon hányat lépsz. Célszerű 1 hétig mérni és a végén egy átlagot számolni. Nem mindegy, hogy alapból megteszel 8-10 000 lépést és azt kell növelned a fogyás érdekében vagy napi 2-3000 lépésről indulsz. Ha alacsony lépésszámról indulsz, akkor növeld hetente a napi lépésszámaidat 1 000-el. Itt már ne a heti átlagot számold, legyen meg minden nap arra a hétre kitűzött napi lépésszám!

Persze a fogyás érdekében nagyon fontos, hogy ne kezdj el napi + 500 kalóriát fogyasztani, mert úgy elfáradtál a sok gyaloglásban!

Tedd érdekessé a gyaloglást!

Ahhoz, hogy ne veszítsd el az érdeklődésedet és hosszútávon is megtedd a napi 10 000 lépést érdekessé kell tenni a gyaloglást

munkába menet válassz új utakat, tegyél kerülőt

látogass el parkokba

hallgass közben zenét

találj egy társat, aki elkísér és beszélgethettek közeben

Nincs rá időm. Ez csak egy rossz kifogás!

Azokon a napokon, amikor nagyon el vagy havazva és tényleg semmire sincs időd, hidd el, akkor is simán megteheted a napi 10 000 lépést. Hogyan?

Szállj le előbb a buszról, villamosról, metróról. 1 megállónyi séta reggel és este jelentősen növelheti a lépésszámodat.

Ha autóval jársz, akkor szokj át a tömegközlekedésre vagy parkolj messzebb.

Ne liftezz, menj föl és le gyalog. Az elején lehet, hogy kicsit nehezebb lesz, de hidd el a 2. héten már sokkal egyszerűbb lesz. Ha mondjuk a 10. emeletre kell rendszeresen felmenned, akkor először csak 2-3 emeletet

sétálj, majd növeld, mígnem simán,kifulladás nélkül felmész a 10. emeletre.

A mozgólépcső mellett sokszor találsz lépcsőt, használd.

Napközben is adódnak alkalmak, amikor ahelyett, hogy a széken ülnél felállhatsz és megtehetsz pár lépést: telefonálás közben simán felállhatsz az íróasztalod mellől és sétálhatsz beszélgetés közben.

Ha csak ketten vesztek részt egy megbeszélésen, azt sétálva is megtehetitek. Ha jegyzetelni szeretnél közben, akkor sok okostelefon képes arra, hogy érthetően leírja, amit rámondasz.

Este menjetek el egyet sétálni a pároddal, gyerekeddel, szomszéddal, hogy meglegyen a 10 000 lépés.

Hogyan sétálj?

Tartsd magad egyenesen, ne görnyedten. Húzd ki magad, szorítsd össze egy kicsit a fenekedet és húzd be a hasadat. Az álladat emeld fel, ne lógasd a feje. Ne telefonozz séta közben, mert akkor nem tudod egyenesen tartani magad és könnyen nekimész valakinek vagy valaminek :).

Fontos, hogy mérd, hány lépést teszel meg egy nap, különben nagyon könnyen feledésbe merül, sokszor rosszul becsüljük a megtett távot, és nagyon motiváló, ha látod a nap folyamán hol tartasz a kitűzött célhoz képest.

Hideg van, esik az eső, hó? Akkor is lehet sétálni, maximum kicsit szaporázod a lépteidet, mert rossz időben kevésbé vonzó a sétálás. Nincs kifogás kezdd el ma!

A cikkhez felhasznált források :https://kortalanul.hu/2018/01/08/mennyit-kell-gyalogolnod-hogy-valoban-fogyasszon-hogyan-kezdj-neki/