Menu

Szaunakisokos őszre: „Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer”

Itt van az ősz, itt van újra és állati hűvös van, mint mindig. Szép lassan a jégkását forrócsokira, a strandokat pedig wellness medencékre cseréltük és ha már ott vagyunk, szaunázzunk egyet! 

Itt van az ősz, itt van újra és állati hűvös van, mint mindig. Szép lassan a jégkását forrócsokira, a strandokat pedig wellness medencékre cseréltük és ha már ott vagyunk, szaunázzunk egyet!

Kezdjük a legelején, mi is az a szauna? Egy édes kis „faház”, ahol jó meleg van, általában 90-100 C°. Olyan ezer éve „találták fel” viszont ekkor még nem teljesen arra használták, mint manapság szokás. Akiktől viszont érdemes tanulunk erről a tevékenységről, azok a finnek. Ami az angoloknál az ötórai tea, az a finneknél a szauna: szent és sérthetetlen. A szaunázás számukra a szociális élet szerves része. Gyakran tárgyalások után is alkalmazzák, itt hoznak meg fontos politikai döntéseket, de a családi programok is sokszor végződnek a kis „faházban”. Azonban minket most a szauna élettani hatása érdekel, hiszen a szóbeszéd szerint még az immunrendszert is erősíti.

Valójában csoda történik a testeddel odabent?

A szaunában lévő magas hőmérsékleten az erek kitágulnak és nő a pulzus, ettől kezdünk el olyan hamar izzadni. A test ezzel a fokozott izzadással igyekszik kompenzálni a forróságot, hogy a szervezet hőháztartása egyensúlyban tudjon maradni.

A verejtékezés miatt megnő a bőr vérellátottsága, a kitágult pórusokon keresztül könnyebben távoznak a salak- és méreganyagok.

A meleg szauna és a hideg zuhany váltogatása serkenti a keringést és ezt rendszeresen végezve rugalmasabb, feszesebb lesz a bőr, illetve javul az immunrendszer működése.

A belélegzett meleg levegő tisztító hatással van a tüdőre és felsőbb légutakra, növeli a tüdőkapacitást. A rendszeres szaunázás például enyhítheti az asztma tüneteit.

A magas vérnyomásban szenvedők ezzel hasonlóan vannak, hiszen a rendszeres szaunázás csökkenti a vérnyomást.

Forrás:
iStock

Infraszauna, gőzszauna, finn szauna – Mi a különbség?

Finn szauna - Talán ez a legnépszerűbb fajta. Az alapanyaga lucfenyő, mert ennek van egy olyan előnye, hogy elnyeli a nedvességet, viszont visszaveri a hőt. A 21. Században már elektromos fémkályhával hevítik fel a levegőt, ezalatt a páratartalmat alacsonyan tartják. A kályha tetején kövek vannak, amiket vízzel locsolnak. Ezt a forróságot nem mindenki bírja, és sajnos sokszor előfordul, hogy valaki azelőtt kimenekül a szaunából, mielőtt a gyógyhatás ki tudna alakulni. Szerencsére a finn szaunának vannak kíméletesebb alternatívái is.
A hőmérséklet: 70-90 °C

Infraszauna - Más funkciót tölt be, mint a finn szauna. A modern infrakabinoknak elsődleges szerepe az egészségmegőrzés. A legmarkánsabb különbség, hogy, míg a hagyományos szaunában a levegő lesz egyre forróbb az izzadás érdekében, addig az infrakabinokban a test melegszik.
A hőmérséklet: 40 °C

Gőzszauna - Leginkább attól tér el a finn szaunától, hogy itt a magas páratartalom dominál. Az izzadást a majdnem 100%-os relatív páratartalom idézi elő, amiről egy gőz generátor gondoskodik, ezért nincs szükség nagyon magas hőmérsékletre. A szervezetre gyakorolt hatása nem annyira megterhelő, mint az előző szaunák esetében.
A hőmérséklet: 40-50 °C

Forrás:
iStock

12 szauna szabály, amit jobb betartani!

Szaunázás előtt ne együk telel magunkat, és ne igyunk alkoholt.
Sportolás után pihenjünk egy kicsit, olyan 15 percet és csak utána...
Szauna előtt illik lezuhanyozni és jó alaposan megtörölközni.
Ha túl sokan vannak bent, várjunk egy kicsit, míg felszabadul néhány hely.
Nem kell a bikini! A műszálas fürdőruhákból akár veszélyes kémiai anyagok is kipárologhatnak a nagy hő hatására. Ja, és le a papuccsal!
Higiéniai okokból vigyünk magunkkal törölközőt, jobb arra letelepedni.
Aki most kezdi, az fokozatosan szoktassa magát a mleghez. Az alsó padokon valamivel hidegebb a levegő, mint feljebb, úgyhogy kezdjük ott a karriert!
Nem illik beszélgetni, mert zavarhatjuk vele mások nyugalmát.
10 perc untig elég, utána irány egy hidegvizes zuhany és egy kis pihenés. Ezt a szertartást akár 3x is megismételhetjük.
Igyunk annyit, amennyi csak belénk fér.
Ha rosszul érzzük magunkat, ott az a piros gomb. Kérjünk segíséget!
6 éves kor alatt, szív- és érrendszeri betegség, vesebetegség, epilepszia vagy visszér gondok esetén nem kell az a szauna.