Menu

4 tanács azoknak, akik a konditermet cserélik szabadtéri edzésre

A futás jó buli: szabad levegő, változatos környezet, jobban ég a kalória, és hamar látszik a változás. Ez a sok pozitív mellékhatás a kezdetek kezdetén, azonban ha az ember le akarja beszélni magát a folytatásról, az is könnyen megy. De ne tedd, fogadd meg inkább a tanácsainkat!

A futás jó buli: szabad levegő, változatos környezet, jobban ég a kalória, és hamar látszik a változás. Ez a sok pozitív mellékhatás a kezdetek kezdetén, azonban ha az ember le akarja beszélni magát a folytatásról, az is könnyen megy. De ne tedd, fogadd meg inkább a tanácsainkat!

Mielőtt először az utcára megyünk futni, tele vagyunk kételyekkel és aggodalommal: vajon nevetnek majd rajtam? Az is zavar majd, ha furán néznek az emberek, mert nem sok futót látni erre. Lehet, hogy jobb lenne hagyni az egészet? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáznak mindenki fejében – és akkor mi van? Ha már idáig eljutottál, ne most fordulj vissza!

No. 1.: Tervezd meg előre, merre vezet majd az utad!

Több meggyőző érvünk is van arra, miért tervezz előre. Először is a biztonság. Hogy biztonságos futóútvonalat találj, kérj segítséget a barátoktól, online fórumokon, vagy nézelődj népszerű futóútvonal-tervező appokon, mert bizony ilyenek is vannak. Érdemes olyan útvonalat választani, ahol egyébként is nagy a nyüzsgés. Ha pedig csendesebb a környék, akkor vigyél magaddal egy barátot, hiszen ketten még nagyobb biztonságban vagytok. Fontos, hogy az útszakasz legyen kivilágítva, ha véletlenül rád sötétedne. Illetve az sem árt, ha a családoddal megosztod, merre indulsz. Ne aggódj, nem fog bajod esni, de jobb felkészülni.




Forrás:
istock.com

No. 2.: Találd meg a tempódat!

Ha egész télen edzőteremben erősítettél, futottál, és így készültél a nagy tavaszi/nyári szabadtéri folytatásra, akkor először nem lesz könnyű dolgod. A futópadon a talaj halad alattad, ami kevésbé terheli meg az izomzatot a szabad futáshoz képest. A testednek időre lesz szüksége, hogy alkalmazkodjon az új körülményekhez. Ahhoz, hogy az ízületeknek és az izmoknak az átállás könnyebb legyen, eleinte fuss lágyabb felületeken, például füvön, futópályán vagy kis erdei ösvényen.

No. 3.: Melegíts kint is, ne csak a futópadon!

A futás tényleg tök egyszerű, az ember teszi az egyik lábát a másik után. Igen ám, de ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, akkor megsérülhetünk. A helyes bemelegítésről már volt szó korábban, ne feledkezz meg róla.

No. 4.: Néha egyszerűen csak kell a segítség!

Ha elolvastál minden blogot, úgy érzed, felkészülten tetted meg az első kört, mégis bizonytalan vagy a folytatást illetően, akkor motivációs beszélgetésre lesz szükséged. Egy társra, néhány hasonlóan kezdőre, így közösen támogathatjátok egymást.