Menu

Sófogyasztás veszélyeit

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a sófogyasztás veszélyeit: ezekre érdemes figyelned!Jóval több sót fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Ennélfogva pedig rengetegen szenvednek ilyen-olyan megbetegedésekben, miközben a sófogyasztás veszélyeit teljesen figyelmen kívül hagyják mint kiváltó okokat.

Ha nem sózol meg minden egyes ételt már a kóstolás előtt, nem eszel mindennap gyorséttermekben vagy tömöd tele a hasadat félkész ételekkel, gyorslevesekkel és chipsekkel, akkor valószínűleg nem foglalkozol a sófogyasztás veszélyeivel vagyis, hogy mennyi nátriumot eszel naponta. Pedig nem ártana odafigyelned rá, pláne, ha feldolgozott élelmiszereket viszont napi rendszerességgel fogyasztasz, tudniillik a napi sómennyiség 70-75%-át ezekből szerezzük be.

Napjainkban sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy a bevásárlókosarunk 40-50%-a ne feldolgozott élelmiszerekből álljon, hacsak nem készítünk, illetve főzünk meg otthon mindent mi magunk. Erre persze legtöbbünknek semmi ideje nincs, így maradnak a nátriummal teli csemegék, amelyek mértéktelen fogyasztása nem csak számtalan betegséghez, de elhízáshoz is vezethet.

MENNYIT SÓT KELLENE FOGYASZTANOD NAPONTA?

Kis mennyiségben a (nátriumból és kloridból álló) só nélkülözhetetlen a szervezet számára, többek között a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához, idegrendszeri ingerületek átviteléhez és a megfelelő izomműködéshez. Ahhoz, hogy a szervezetünkben végbemenjenek ezek a folyamatok, elég mindössze napi 5 gramm, nagyjából egy teáskanálnyi mennyiséget enned belőle (ez napi 2000 milligramm nátriumot jelent), az Egészségügyi Világszervezet szerint. Ehhez képest az OÉTI egyik tanulmánya szerint Magyarországon a napi sófogyasztás elérheti a személyenkénti 15-20 grammot is.

Ha szeretnéd csökkenteni a sóbeviteled:

- főzz otthon,

- mindig csak utólag sózd meg az ételt, így sósabbnak érzed majd az ízeket,

- vásárláskor mindig ellenőrizd a termékek címkéit, akkor is ha édességről, konzervekről vagy épp mártásokról esik szó, hiszen ezek is jócskán tartalmaz(hat)nak sót.

- Végezetül pedig egyél minél több zöldséget és gyümölcsöt, amelyek káliumtartalma segít egyensúlyban tartani a só mennyiségét a szervezetben!

A cikkhez felhasznált források : http://www.evamagazin.hu/sofogyasztas-veszelyei-105601