Menu

A narancsbőr kialakulásának okai

Az, hogy a narancsbőr miért a nőket sújtja inkább, a két nem közötti hormonális eltérések, illetve a bőr eltérő tulajdonságaiból adódik.

A bőr három rétege közül a legalsóban, az ún. bőraljában a nőknél sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, bizonyos testtájakon pedig vastagabb is e réteg. A bőr középső, kötőszövetes rétege, amely a benne lévő lévő vérerek és nyirokerek hálózatán keresztül gondoskodik a bőr anyagcseréjéért, a nőknél sokkal lazább, mint a férfiaknál, mivel a bőrnek sokkal tágulékonyabbnak kell lennie – gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt milyen hatalmas méretváltozást kell elviselnie. A kötőszövet lazasága azt eredményezheti, hogy a bőralja zsírsejtjei könnyen átjutnak a kötőszövetbe és ott összecsomósodva, fürt alakban lerakódva megváltoztatják a bőr struktúráját, kiadva a narancsbőrre jellemző hepehupákat.

A narancsbőr hátterében álló másik ok az elégtelen vér- és nyirokkeringés, amit fokozhat például a kevés mozgás, vagy a túlsúly is. Emiatt romlik a sejtek oxigén- és tápanyagellátása, a salakanyagok sem ürülnek ki, hanem lerakódnak a sejtek között, a szövetek ödémássá válnak (felgyülemlik a nyirokfolyadék), a zsírsejtek pedig növekedésnek indulnak – összességében romlik a bőr egészsége és fokozódik a narancsbőr súlyossága.

A cellulitre való hajlamot más tényezők is fokozhatják, melyek közül a legtöbb korunk életmódjával van összefüggésben. A mozgásszegény ülő életmód miatt az amúgy is párnázottabb testrészek vér- és nyirokkeringése csökken, így pedig az ételeinkben található sok cukor és só, a tartósítószerek és más adalékanyagok sem tudnak teljes mértékben kiürülni. Az egészségtelen, kalóriadús élelmiszerek fogyasztása és a rendszeres mozgás miatt elhízunk, a megnövekedett zsírsejtek pedig szintén rontják a bőr keringését. A narancsbőr kialakulásának a fogamzásgátló és más gyógyszerek szedése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kedveznek.

Velünk született tulajdonságainkat nem tudjuk megváltoztatni, így a narancsbőr kialakulását meghatározókat sem, de az életmódunkkal és kozmetikai kezelésekkel, otthoni praktikákkal szerencsére sokat tudunk javítani a helyzeten.

A cikkhez felhasznált források :http://www.vital.hu/narancsbor-cellulit-okai