Menu

Mozogj rendszeresen!

Ha odafigyelünk táplálkozási szokásainkra, akkor már tettünk egy lépést az egészséges életmód felé. Azonban ez önmagában nem elég, mindenképpen fontos valamilyen fizikai tevékenységet, aktív, vagy kevésbé aktív mozgást végeznünk, amellyel nagy mértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez. 

Ha odafigyelünk táplálkozási szokásainkra, akkor már tettünk egy lépést az egészséges életmód felé. Azonban ez önmagában nem elég, mindenképpen fontos valamilyen fizikai tevékenységet, aktív, vagy kevésbé aktív mozgást végeznünk, amellyel nagy mértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.

A Tactic Kft. kiemelten fontosnak tartja, hogy minden korosztály számára a legkülönfélébb megoldásokat kínálja sporteszközök terén, mindenkit hozzásegítve ezzel egyéni mozgásigényének kielégítésére.

Rendszeres testmozgás élettani hatásai

Redukálja a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kialakulásnak rizikóját, csökkenti a magas vérnyomást, koleszterinszintet (pontosabban a rossz koleszterint, míg a jó koleszterint növeli). Javítja a szív és tüdő működését, a vérkeringést.
Méregteleníti a szervezetet és serkenti az anyagcserét.
Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
Karbantartja és erősíti az izomzatot, ízületeket, csontokat. Javítja a testtartást, ezáltal megelőzi a gerincbántalmakat.
Segíti a zsír eloszlását a szervezetben. Zsírégető, segít a fogyásban és az optimális testsúly megtartásában.
A rendszeres testmozgás afrodizális hatású, ugyanis sportolás közben az agy endorfint termel, amely örömérzetet vált ki és serkenti a libidót. Továbbá növeli a teljesítőképességet, és persze egy csinos, fit alak önbizalmat ad.
Javítja a mindennapos egészséget, növeli az ellenálló képességet.
Serkenti a kognitív agyműködést. Lassítja a korral járó memóriaromlást és a szürkeállomány térfogatának csökkenését.
Javítja az állóképességet, kitartást, koncentrálást, energiát biztosít az élet/munka feladatainak ellátásához. Jó stressz-levezető.
Jó közérzetet biztosít. Továbbá hangulatjavító, segít depresszión, szorongáson, de még az alvásban és álmatlanságon is.

Testmozgás rendszeressége

A hatásos edzésmódról a közelmúltban megváltozott a szakvélemény. A napi fél óra mozgás sokkal hatásosabbnak bizonyul, mint heti két-három alkalommal végzett edzőtermi torna vagy edzés.
Továbbá a kímélő torna, mozgás is hatásosabb hosszútávon, mint a heves, erőteljes edzés. Tulajdonképpen a rendszeresség a legfontosabb, nem az edzésmód hevessége.
A rendszeres testmozgás minden korosztály számára fontos. Gyerekeket már tipegő korukban szoktassunk a mindennapos mozgásra – hidegben-melegben, iskola és szünidő alatt is. Gyerekek számára napi egy óra aktív mozgás ajánlott.
Felnőttek számára az ajánlott testmozgás hetente 5 x 30 perc ( a félóra lehet 2 x15 perc is). Ennek legalább fele legyen pulzusszámot emelő fizikai aktivitás vagy edzés.

Testmozgás betegen, terhesen

A régi hiedelemmel ellentétben a terhesség alatti torna jelentősen elősegíti a kismama és a magzat egészségét. A kismamák számára energiát és szívósságot biztosít a szüléshez (nem beszélve arról, hogy megkönnyíti a felszedett kilók leadását). Az extra oxigén tisztítja a magzatvizet, amely segíti a szervek (különösen az agy) optimális fejlődését. Az anyuka rendszeres mozgása elősegíti a baba egyensúlyérzékének kialakulását (azaz később fizikailag ügyesebb lesz, mint az átlag gyerek). Természetesen csakis kímélő tornát szabad végezni terhesség alatt – ideális a jóga, úszás és gyorsséta (az utóbbi elősegíti a baba optimális befekvését a szülőcsatornába, és felgyorsítja a szülést).
A legtöbb idült betegség alatt is lehet rendszeresen tornázni. Ehhez természetesen orvosi ellenőrzés szükséges, és csakis a betegségnek megfelelő testmozgást, kímélő edzést végezzünk, lassan és fokozatosan emelve a terhelést. Általában az úszás, jóga, kertészkedés, séta pozitív hatású ilyen esetekben.

Testmozgás, mint fogyókúra

A rendszeres testmozgás súlycsökkentő hatása közismert. Az elhízás egyik oka (ugyanakkor konzekvenciája is) az, hogy a testünk kontrollálása kicsúszott a kezünkből. A rendszeres testmozgás így nem csupán a kilók leadását eredményezi, hanem azt is, hogy a tudatunk úrrá lesz a testünk felett.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a testedzés nem mindig jár súlycsökkenéssel, ugyanis az izomzat nehezebb, mint a zsír. Valamint az első két kiló szinte minden esetben folyadék-, nem zsírveszteség. Így fogyókúra alatt inkább a zsírréteg csökkentésére koncentráljunk, ne a súlyunkra (azaz derék, fenék, kar, comb méreteket monitoráljuk, ne a mérleget!).
Továbbá sokkal könnyebb néhány kilót leadni, mint sokat – így amint túlhaladtuk az optimális testsúlyunkat, ajánlatos fokozni a testmozgás gyakoriságát, időtartalmát és lendületét.
Veszélyeztetett túlsúly esetében csakis orvosi felügyelet mellett végezzünk erőteljes testmozgást!

A cikkhez felhasznált források:https://www.tacticsport.hu/blog/egeszseges-eletmod-rendszeres-testmozgas/