Menu

Mozogj a hidegben is!

Ez egyrészt állóképességünknek is jó, másrészt pedig immunrendszerünk számára is rendkívül hatásos, persze csak abban az esetben, ha képesek vagyunk megfelelően felkészülni a hidegben való sportolásra. Ehhez adnánk most néhány tanácsot!

1. Kezdjük a megfelelő ruházattal!

A hideg és a sport kettőse elég furcsa helyzetet idéz elő a ruházkodás szempontjából, hiszen a józan ész azt diktálja, hogy öltözzünk fel, de valójában sokkal fontosabb, hogy ne öltözzünk túl. Válasszunk kifejezetten ebből a célból használt polár ruhát, figyeljünk oda rá, hogy egyik végtagunk se legyen fedetlen, és plusz réteget maximum a mellkasunkra és a lábunkra vegyünk.

2. A bemelegítés mindennél fontosabb!

Ha a hidegben szeretnénk sportolni, akkor a bemelegítés sokkal fontosabb, mint nyáron. A nagy melegben ugyan elbohóckodhatjuk a felvezetést, de télen szó szerint tilos, mert ha az izmok nem melegednek be, és úgy kapnak terhelést, akkor az súlyos balesethez is vezethet. Sokan alkalmazzák a praktikát, miszerint a sport előtt ilyenkor egy forró fürdőt vesznek, hiszen ezzel garantáltan alaposan átmelegítik a teljes szervezetüket.

3. Hidratálj!

Hidegben egyrészt nem izzadunk olyan feltűnően, mint nyáron, másrészt mozgás közben nem is nagyon érezzük majd, de ezt leszámítva se hanyagoljuk el a folyamatos hidratációt. Télen ugyanis szintén fontos szervezetünk vízellátása, hiszen izzadás ugyanúgy fellép, a szervezetnek pedig télen még majdnem fontosabb az utánpótlás, mint nyáron.

4. Csak óvatosan!

Készüljünk fel arra, hogy a téli időszakban odakint csúszós, sáros szakaszok várnak ránk, amelyeken nagyon könnyen megcsúszhatunk, ha nem figyelünk oda. Válasszunk éppen ezért mindig megfelelő, az évszakhoz illő futócipőt, hogy ilyesmi még csak elő se fordulhasson velünk. Sőt egy fejlámpa sem árt, ha sötétebb környékeken mozognánk.

5. Figyelj a korai sötétedésre!

A téli sportolás egyik nagy hátránya, hogy rendkívül korán besötétedik, ami azt hozza maga után, hogy ügyelnünk kell a láthatóságra. Inkább nézzünk ki úgy, mint egy karácsonyfa, de vegyenek észre minket az autók. Legyen rajtunk mellény, kezünkön és lábunkon fényvisszaverő csík, de a fejlámpa is segítséget nyújthat a láthatóságban.

A cikkhez felhasznált források :http://noihirek.hu/cikk/egeszseg_szepseg/sport_a_hidegben_5_tipp_hogyan_keszulj_fel