Menu

Mikortól és hogyan kezdje a gyerek?

A havas sportok kedvelői egyetértenek abban, hogy minél hamarabb megismerkedik a gyerek a síelés nyújtotta élményekkel, annál jobb. Ez természetesen eleinte csak a hóval, a környezettel és a szabályokkal való barátkozást jelenti, mivel öt éves kor előtt nem ajánlott a sítanulás elkezdése.

A gyermekek mozgásszervi fejlődését mindig fontos figyelembe venni, mielőtt a gyermek sportolni kezd. A főbb problémát a felkészületlenség jelentheti, mely fizikai és pszichés komponensből tevődhet össze.

Egyrészt a gyermeknek testileg érettnek kell lennie arra, hogy elkezdhesse a sportot, az ízületnek stabilnak kell lennie, a síelésnél igénybevett izmoknak képesnek kell lenni a fokozott terhelést bírnia.

Figyelni kell arra, hogy, ha az év nagy részében nem éri a térdet és a bokát hasonló jellegű terhelés, a fokozatosság és az alapos felkészülés, bemelegítés nem hagyható el.

Emellett pontosan meg kell vele értetni az utasításokat, és ha félelmei vannak, vagy bármilyen kérdése, ezeket alaposan át kell beszélni. Problémát jelenthet az ízületek lazasága, melyre utalhat, ha a gyermeknek gyakran fordul ki például a bokája, ilyen esetekben a sportolás elkezdése mindig egyéni elbírálást igényel, lés fontos kikérni a gyermekorvos véleményét.

Miért 5 év az ajánlott életkor? Noha már három éves kortól is vállalják a gyermekek síoktatását, ez még leginkább a hóban való játszást, és gyermekfelügyeletet jelent síelés helyett.

A síelés elkezdéséhez ajánlott kor általában 5 év. Ennek több oka is van. Hirdetések A síruha, bakancs, védősisak és egyéb felszerelés súlya legalább plusz 2-3 kg-ot jelent, melyet gyermekünknek cipelnie kell, ezért elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy mindezt különösebb gond nélkül elviselje, és élvezze mellette a síelést. Szükségük van bizonyos testtömegre és erőre, mely az eséseknél védi őket a sérülésektől. Ebben az életkorban már sokkal jobbak a motoros készségeik. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a lesiklást megtanulják, tudják irányítani a testüket. Ebben az életkorban már gyorsan megtanulják a zöld és kék pályák használatát, otthonosan érzik magukat a lejtőkön. Az ötévesek szociális képességei is sokkal jobbak, mint fiatalabb társaiké. Már hozzászoktak az oviban ahhoz, hogy távol legyenek bizonyos időre a szüleiktől, nem okoz gondot számukra a másokkal való együttműködés, és a szabályokhoz való alkalmazkodás.

Mi az, amire legelőször meg kell tanítani a kezdő síelőt?

Kontroll, megállás, kanyarodás. Ezek a legfontosabbak ahhoz, hogy biztonságban leérjen a lejtőn. A gyerekeket nem árt folyamatosan figyelmeztetni arra, hogy másokra is figyelni kell. Meg kell velük értetni, hogy ez az ő biztonságukat szolgálja. Ha már biztonságosan le tudnak siklani a lejtőn, bármikor meg tudnak állni, elkezdhetik a kanyarodást gyakorolni, hogy bármikor kikerülhessenek bárkit/bármit ami az útjukba kerül.

Ha mindez már gond nélkül megy nekik, gyorsabb pályán is gyakorolhatnak. AZ IZOMLÁZ: PIHENTESSÜK VAGY DOLGOZZUNK RÁ? A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében? Az izomlázról>>

Fontos, hogy a szülők türelmesek legyenek és ne erőltessék a gyereket semmire. Hagyjon neki időt arra, hogy a saját ritmusában tanuljon. Ha erőlteti, egy rossz élmény akár jó pár évre elveheti a gyermek kedvét a síeléstől.

A teljesítményt mindig egyedileg bíráljuk el, sose viszonyítsunk másokhoz. Csak addig fogja a gyermek élvezni a sportolást, míg ez nem okoz neki megerőltetést. Ez legyen a cél, hiszen így a sérülések, az izmok és az ízületek túlerőltetése is megelőzhető lesz.

A cikkhez felhasznált források :Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/7415/gyermekek-sielese