Menu

Miért érdemes sok-sok almát fogyasztanunk?

Az alma ilyenkor ősszel az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit bátran felhasználhatunk, sokféle módon. Akár nyersen, magában is roppant finom, de belesüthetjük süteményekbe, sőt főételhez is felhasználhatjuk. Az egyértelmű, hogy az alma nagyon finom, és magas a víztartalma, ezért igen diétás gyümölcsnek számít, ám érdemes beszélni a további jótékony hatásairól is.

Az almában sok antioxidáns vegyület található, amelyek képesek kijavítani az oxidációs károkat, a vitaminok pedig, amelyeket tartalmaz, az egészségünkre kifejezetten pozitív hatással vannak. Mindemellett bizonyítottan több mint 20-féle ásványi anyag található az almában, amelyekről köztudott, hogy milyen jó hatással vannak a szervezetünkre.

Bár kevesen tudják, de az alma igen jó a fogainknak, hiszen serkenti a nyáltermelést, ráadásul távol tartja a baktériumokat, és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is. Mivel az alma gazdag élelmi rostokban, amelyek hosszan tartó telítettségérzetet nyújtanak, sokáig nem leszünk éhesek az elfogyasztása után, ráadásul magas víztartalma miatt igen kevés kalóriát tartalmaz. Diétánkba így mindenképpen ajánlatos beiktatni az almát.

Valószínűleg kevesen tudják, de egy kutatás szerint ha antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrendet tartunk, azzal megelőzhetjük az asztmás betegségek kialakulását. Ráadásul mikor egy vizsgálat során a gyerekek belekortyoltak az almalébe, az asztmás tüneteik enyhültek. Mindezt azzal magyarázták, hogy az almában található fitokemikáliák képesek enyhíteni a gyulladást a légutakban

Az almában található nagy mennyiségű bór igen hatékonyan képes erősíteni a csontjainkat, ráadásul egy tanulmány szerint az alma a csontritkulás ellen is véd, és a növeli a csontsűrűséget is.

A cikkhez felhasznált források : https://www.ridikul.hu/egeszseg/cikk/2018/11/04/miert-erdemes-sok-sok-almat-fogyasztanunk/