Menu

Megfázva is lehet futni?

C-vitamin, mézes tea, ágynyugalom - legtöbbször ezeket javasolják a megfázással küzdőknek. De okozhat-e bajt, ha az aktív életmódot élők ilyenkor sem mondanak le a futásról?

A nátha nem egyetlen betegséget takar, hanem a felső légutakban előforduló, vírusos hátterű megbetegedések összességét. A népi gyógyászat számos gyógymódot ismer húslevestől a hagymás mézen át a pálinkáig, a legtöbb esetben azonban sok pihenést, bőséges folyadékbevitelt és vitaminpótlást javasolnak a betegnek. Mi van ugyanakkor azokkal, akik mégsem akarnak a takaró alatt maradni, és a panaszok ellenére napi futásukat sem adnák fel?

Mozogjunk, de csak mértékkel!

Ha szervezetünk legyengül, tartózkodni kell a fokozott terheléstől, ez ugyanis csak újabb sokkot jelent a természetes védekezőképességnek. Lázzal járó betegség esetén általában - a tünetek megjelenésétől számított - egy hét pihenőidőt szokott javasolni a háziorvos, de még ezt követően is fokozatosan kell adagolni a terhelést. Enyhébb megfázás esetén ugyanakkor a könnyed, nem megterhelő testmozgás még segítheti is a gyógyulási folyamatot.

A könnyed testmozgás segítheti a gyógyulást

Ha az időjárás is engedi, mindenképp javasolt szabadtéri edzést választani, mert az őszi hónapokra már aranyat érő napsütéssel feltölthetjük szervezetünk D-vitaminkészleteit. Egy könnyed kocogás felpezsdíti a vérkeringést, jótékony hatást gyakorol a kardiovaszkuláris rendszerre, és felpörgeti azimmunrendszerműködését is. Az edzettségi szintünknek megfelelő, körülbelül félórányi könnyed mozgás javíthat az állapotunkon, de inkább csak a tünetek enyhülését követően vágjunk bele a futásba!

Bizonyos mértéket túllépve persze a testmozgás sem egészséges, a túl sok edzés ugyanannyira árthat az immunrendszernek, mint a túl kevés. Egyes kutatások alapján a napi gyors gyaloglás harmadával csökkenti a felső légúti megbetegedések esélyét, míg az edzettebbeket is komoly terhelésnek kitevő maratoni futást követően akár hatszorosára is megnő a megbetegedés veszélye. Nem igaz az sem, hogy a betegséget "kiizzadhatjuk" magunkból: túlterheléssel csak továbbrontjuk az állapotunkat!

A cikkhez felhasznált források: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/megfazas/cikkek/megfazva_is_lehet_futni/20170919105632#TOS_center