Menu

GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ VITAMINBOMBÁK

Innál valami egészséges, gyorsan elkészíthető vitaminbombát, sok gyümölcsből, változatosan? Készíts otthon smoothie-t!

A különleges elnevezés oka, hogy az ital nevét nem fordították le magyarra. Egyébként a smoothie (jelentése: sima) tulajdonképpen gyümölcsökből, zöldségekből, illetve ezek keverékéből készített kellemesen krémes állagú, édes vagy sós ital. Az benne a legjobb, hogy télen-nyáron elkészítheted, és mindig a szezonnak megfelelő alapanyagokat használhatsz, de ha beveted a mirelit árukat, akkor végtelenné válik a tárháza az italból készíthető vitaminvariációknak.

Mi kell hozzá?

Turmixgép, alapanyagok, ízesítők, jég (ha a jeget nem akarod turmixolni, a végén adj az italhoz zúzott jeget). Arra ügyelj, hogy az alapanyagok legyenek frissek és hidegek! A smoothie akkor lesz megfelelő, ha az állaga jó pürés, krémes. Ha túl sűrű, hígítsd még egy kicsit.

Ha például 1 liter smoothie-t szeretnél készíteni, akkor ahhoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcsre van szükséged, amihez kb. 7 dl szűrt folyadékot önts. Ízesítheted citrommal, naranccsal, lime-mal, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, kókusszal, vaníliával ízlés szerint. Édesítésre leginkább mézet, nyírfacukrot, vagy eritritet használj, mert ezek növényi eredetű, egészséges édesítőszerek, mellékízük nincs, és a méz kivételével szinte nem tartalmaznak kalóriát, glikémiás indexük is alacsony.

Hogy készítsd?

Úgy kevered az összetevőket és a fűszereket, ahogy a fantáziád, ízlésed kívánja. Ha jól variálod, biztos, hogy egy pohár smoothie-val rengeteg vitamint, rostot, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet viszel be a szervezetedbe. Igyál belőle minél többet, csak arra ügyelj, hogy olyan apróra vágd össze az alkatrészeket, hogy a turmixgéped megbirkózzon vele!

Variációk egy témára

Gyümölcsös

Multifruitos:

Darabolj össze 1 kisebb körtét, 1 őszibarackot és egy fél banánt. Tedd őket a turmixgépbe és adj hozzá 2-3 darab jégkockát és kb. 1 dl almalevet. Mixeld megfelelő állagúra.

Dinnyés:

Magozz ki kb. 30 dkg dinnye sárga- és görögdinnyét vegyesen. Majd turmixold össze 1 tk barnacukorral és 0,5 dl limonádéval, no meg a jégkockákkal.

Epres-banános:

Turmixolj össze 2 csésze epret 2 banánnal és hígítsd tetszés szerint ananászlével, majd turmixold.

Zöldséges

Brokkolis-áfonyás:

1 csésze áfonyát turmixolj össze fél csésze párolt brokkolival, 1 pohár áfonyalével, és ízlés szerint egy pohár natúr joghurttal.

Paradicsomos:

2 csésze feldarabolt és -ízlés szerint- meghámozott paradicsomot, fél csésze paradicsomlével, fél csésze almalével, fél csésze apróra vágott répával, egy negyed csésze angolzellerrel és Tabasco-val, vagy valamilyen csípős szósszal turmixolj össze.

Tejes

Provance-i:

Moss meg 1 fügét (ezt darabold is fel apró darabokra), egy kis maréknyi szedret és 1 ág rozmaringot, majd tedd a hozzávalókat a turmixgépbe tejjel és joghurttal, valamint 2-3 jégkockával együtt. Ízlés szerint adhatsz hozzá mézet is.

Csokoládés:

Melegítsd meg másfél deci tejet és olvaszd fel benne a 3-4 dkg (fehér) csokoládét. Ha kihűlt tedd egy-két órára a hűtőszekrénybe. Ezután turmixold össze darabokra vágott sárgabarackkal és 5-6 szem jégkockával megfelelő állagúra.

Pikáns

Avokádós:

Főzz 1 tojást keményre, majd az egyik felét vágd apróra, a másikat négy darabra. ½ avokádó húsát kanalazd a turmixba, önts hozzá egy kevés citromlevet (esetleg fehérborecetet), 1 dl tejet, ízlés szerint 1 tk mustárt, pár csepp tabascot, őrölt borsot. A jégkockákkal együtt pürésítsd megfelelő állagúra. Tálald főtt tojás kockákkal és őrölt borssal (esetleg apróra vágott zöldfűszerrel) megszórva.

A cikkhez felhasznált források :https://wellnesscafe.hu/dieta/2014-08/kortyolj-bele-az-egeszsegbe-smoothie-receptek/