Menu

Egészségesen húsvétkor

Egészségesen húsvétkor is. Az ünnepek alatt sem kell lemondanunk a finomságokról. Próbáld ki te is ezt a habkönnyű, gluténmentes, laktózmentes, és cukormentes foszlós kalácsot!

Diétásan, egészségesen húsvétkor is!

Íme a recept!

Hozzávalók:

1,5 dl laktózmentes tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

30 dkg jó minőségű gluténmentes süteményliszt

3 tojássárgája, 1 egész tojás

7 dkg porcukornak megfelelő eritritol vagy édesítőszer

1 dkg vaníliás xilit

1/2 reszelt citromhéj

Az eritritolt vagy édesítőt a tejben feloldjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és megvárjuk, míg fölhabzik. A vajat felolvasztjuk. A lisztet tálba tesszük, a sót belekeverjük. Mikor az élesztő felfutott a tejben a liszthez öntjük és alaposan megdagasztjuk, ami annyit jelent, hogy a robotgép karjával jól kikeverjük. Mikor egynemű, hozzáöntjük a vajat és azzal is jó sokáig keverjük (2-3 perc). Aztán kivajazott kalács vagy kenyérformába öntjük és legalább fél órát kelesztjük. Már így is nagyon szépen feljön, aztán 170 fokon sütjük, itt nyeri el az igazi magasságát. Tűpróbával ellenőriztem, kb. 45 perc volt, de ez sütőtől függ. Langyosan kivesszük a formából, majd kihűlve szeleteljük. Csomagoljuk fóliába, hogy sokáig puha maradjon.

Forrás: http://www.vitalzone.hu/husvet-glutenmentes.html#ixzz5ANmNaZD7