Menu

Egészséges farsangi fánk

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől kezdődik, nálunk mégis leginkább februárban tetőződik a farsangi vigasság. Ez a bőséges evés-ivás időszaka, de persze csakis mértékkel és ésszel.

Farsang nincs fánk nélkül, ám ez az édes finomság könnyen gyomorrontáshoz, rossz közérzethez vezethet, ha sokat eszünk belőle, ami tudjuk, hogy egyáltalán nem nehéz. A bő zsiradékban sült tészta amennyire könnyen eteti magát, olyan könnyen is okozhat gyomorproblémákat. Viszont, ha követik receptünket, és teljesértékű alapanyagokkal készítik, valamint bő zsiradék helyett sütőben sütik meg kedvenc farsangi eledelüket, nincs miért aggódniuk.

Farsangi fánk reform módra

Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 dkg élesztő

fél dl langyos víz

5 dkg szobahőmérsékletű vaj

2 tojás sárgája

1 evőkanál méz

8 dkg nyírfacukor

csipet só

Tegyük a lisztet egy tálba, készítsünk egy mélyedést a közepébe, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsük fel a vízzel. Adjunk hozzá egy kevés vizet, majd alaposan dolgozzuk az egészet össze. Várjuk meg, amíg kicsit hólyagos lesz, majd adjuk hozzá a vajat, a tojások sárgáját, a mézet, a nyírfacukrot, a sót és annyi langyos vizet, hogy a galuskától kicsit keményebb tésztát kapjunk. Alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat, és meleg helyen legalább 1-1,5 órát kelni hagyjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejére készítünk egy mélyedést, ahova majd a lekvárt tesszük, hagyjuk még egy kicsit kelni, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és a sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Melléje narancsos-banános pürét kínálunk. Ehhez 2 banánt villával áttörünk, hozzáadjuk 1 narancs levét, egy-két teáskanál mézzel ízesítjük, és összekeverjük. A kisült fánkokba töltjük, és melegen kínáljuk. Ízlés szerint nyírfaporcukorral megszórhatjuk. A cikkhez felhasznált források :

A cikkhez felhasznált források :http://www.izekeserzesek.hu/magazin/taplalkozas/farsangi-fank-reform-modra-kivancsi-ra_549.html