Menu

Böjt testért és szellemért

A böjt egy évezredes hagyomány, mely valamennyi egyházban megtalálható. A böjti időszakban - mely a katolikus egyházban a hamvazószerdától húsvétig tartó 40 napos időszak - teljesen, vagy részlegesen tartózkodunk a szilárd ételek fogyasztásától.

A rendszeres böjtölés az egyik legjobb egészségmegőrző módszer. Tehermentesíti az emésztőrendszert, így a szilárd táplálék emésztéséhez szükséges energia a regenerációra fordítódik, így erősítve a salaktalanítás és ezáltal a gyógyulás folyamatát.


Fontos megjegyezni, hogy a koplalás - vagy akár a fogyókúra - és böjt teljesen eltér egymástól. A böjt mindig egy tudatos, bizonyos ideig tartó lemondást jelent a szilárd ételekről, de társíthatunk hozzá lelki-szellemi tartalmakat is, pl. avval együtt, hogy nem eszem, elhagyom és leépítem bizonyos negatív tulajdonságaimat is - azaz egyfajta áldozatot teszek.

Általában azok szokták ellenezni a böjtöt, akik még soha nem próbálták. Mindenki aki először azt mondja: - Én soha nem tudnék böjtölni! - idővel belátja, hogy csak a gyengeség és a tiltakozás beszélt belőle. A kezdeti átmeneti nehézségek után azonban a test újjászületik, hihetetlen belső nyugalom áraszt el minket, és a külvilág, mintha egy vékony függönnyel lenne elválasztva tőlünk, már nem tud kizökkenteni stabil egyensúlyi állapotunkból.


A böjt folyamatai testben és lélekben

Az átállás

A böjtöt megelőző pár napban már érdemes odafigyelni a táplálkozásra, tehát érdemes úgynevezett leépítő napokat tartani, amikor fokozatosan csökkentjük az állati eredetű táplálékok bevitelét és áttérünk a zöldségekre és a gyümölcsökre. Utolsó este általában párolt zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javasolt. Keserűsó vagy beöntés

A böjt alatt méreganyagoktól szabadulunk meg. Ahhoz, hogy elkerülhessük a felülfertőzéseket fontos segítenünk emésztőszerveink munkáját. A sós víz vagy a beöntés hatásos módja a belek teljes kitisztításának és közel sem olyan kellemetlen, mint ahogy első hallásra gondolhatjuk. (Mindenesetre, ha belevágunk a kicsit ugyan körülményesebb, de hatékonyabb tisztításba, akkor hozzunk magunkkal egy legalább 1 literes tartállyal rendelkező beöntő készüléket, melyet beszerezhetünk bármelyik gyógyszertárban.)


Miből "élünk" a böjt alatt?

A böjt elején a szervezet még rendelkezik tartalékokkal, pl. a máj-glükogén raktárai által, de ha ezt elhasználja (legkésőbb a 3. napon) akkor átáll önellátásra, azaz már csak zsírt és fehérjét kap szervezetünk. Belső doktorunk azonban nagyon intelligens, hiszen nem egyszerűen valahol elkezdi leépíteni az izomfehérjét, hanem nyilvánvalóan először a sok beteg lerakódást és kiválasztott anyagokat bontja le, majd később a felesleges zsírokat. (Ezért jelentkezhetnek rövid időre régi betegségeink tünetei, hiszen eddig passzív állapotban pihentek a kötőszövetben, de most mozgásba lendültek, végre elindultak kifelé.) Testünk remekül képes élni a lebontott zsírból , csak az agyunknak van szüksége szénhidrátra, amit a böjt alatt kis mértékben fogyasztható levekből és a mézből nyerhet. Azonban vigyázzunk arra, hogy ha nem hígítva fogyasztjuk a különböző leveket és a megengedettnél többet iszunk, akkor a test hamar visszaállhat a "takarékos" funkcióról a teljes üzemmódra, hiszen újra elegendő cukor lesz a vérünkben.

1 gramm zsír 9,3 kcal energiát ad, tehát ha pl. 7 nap alatt 4 kg-ot fogyunk, akkor kb 2,5 kg tiszta zsírt veszítettünk, és ez kb. (2500 gramm x 9,3 kcal/gramm) 2300 kcal-nak felel meg, mivel azonban az emésztéshez nem használunk energiát, ezért kb. 30 %-kal kevesebb az energiafelhasználás, így kb. 3000 kcal áll rendelkezésünkre minden nap, persze nem hirtelen, mint ahogyan azt a táplálkozás során kapjuk, hanem folyamatosan, egész napra levetítve, ezért kell figyelni a fokozatos terhelésre, pl. sport vagy munka közben. Mindig csak annyit végezzünk, amennyit bírunk és legfőképpen amennyi jólesik.

Az izmok leépülésének elkerülése érdekében minden nap át kell mozgatni a testünket, ugyanis amit használunk, az nem sorvad el. Ezalatt olyan mozgásokra gondoljunk, mint pl. laza futás, úszás, gyaloglás, jóga, pilates vagy könnyű aerobik, és a különböző masszázsok.


Mennyit igyunk a böjt alatt?

Általában a másfél liter tiszta, szénsavmentes ásvány-, tisztított- vagy jó minőségű forrásvíz fogyasztása mindenképpen javasolt naponta, és ezt lehet kiegészíteni kb. ugyanennyi zöldség- és gyümölcslével vagy teával - igény szerint. Az időnként jelentkező kellemetlen szájszagot frissen facsart citromlével tudjuk enyhíteni, melyet szintén vízzel vagy teával hígíthatunk. Fontos megjegyezni azonban, hogy - bár a böjtnek vannak szigorú szabályai, melyeket be kell tartanunk - elsősorban az a fontos amit legbelül érzünk, tehát próbáljuk minél tisztábban meghallani belső doktorunk üzeneteit, és törekedjünk arra, hogy kialakítsuk saját böjti szokásainkat.


A lelki folyamatok

A böjt mindenkire máshogy hat, de azért van egy általános tapasztalat ami körvonalazza a böjt "forgatókönyvét". Általában az első pár nap - amíg a test átáll - okozza a legtöbb kellemetlenséget, bár, ha erre az időszakra nem tervezünk különösebben megterhelő szellemi és fizikai munkát, és hagyunk időt a pihenésre és az ellazulásra, akkor minimálisra lehet csökkenteni az átállás nehézségeit. 2-4 nap után általában már jó közérzet és kiegyensúlyozott lelki állapot jelentkezik. Ezért ajánlanak sok esetben minimum 7 napos böjtöt, hogy ne a kellemetlenebb napok túlsúlya határozza meg a tisztulás folyamatát. Több "böjtkutató" beszél a Hold ciklusához igazodó 7 napos böjti válságokról, amikor az ember az átlagosnál rosszabbul érezheti magát, azonban ha túljut ezen az időszakon akkor új erővel vág neki az újabb időszaknak, újra beindul a fogyás és a felszabaduló energiáink szinte kicserélik közérzetünket. A mindennapi mozgás és ezen keresztül az izzadás is azért nagyon fontos, hogy a folyamatosan felszabaduló mérgek minél gyorsabban hagyhassák el szervezetünket. Ezek a távozó méreganyagok felelősek rossz közérzetünkért. Fontos tudnunk, hogy sokszor a tisztulás és a gyógyulás folyamata is kellemetlen tünetekkel jár, de ha tudatosan készülünk rá, lelkileg átérezzük, és nem kudarcnak, hanem a böjt szükséges velejárójának tekintjük, akkor nem zökkent ki zavaró mértékben lecsendesült állapotunkból. A böjt vége felé ahogy testünk, lelkünk egyre inkább felszabadul és újjászületik, egyre inkább átérezzük a belső valónkkal való egységélményt és ez nagyfokú komfortérzettel párosul.

Ha már többször böjtöltünk, akkor észrevehetjük, hogy minden böjt más, mivel mindig egyre mélyebbről tisztulunk, és ezekhez a rétegekhez mindig más információk tapadnak, melyek távozáskor mindig más gondolatokat, érzéseket és anyagokat tisztítanak és alakítanak át bennünk. Először a közelmúltban keletkezett lelki és fizikai betegségeink tűnnek el, majd a további böjtök során az egészen korán, akár már gyermekkorunk óra fennálló betegségeink szűnhetnek meg.


A visszaállás - felépítés

A böjt egyik legfontosabb fázisa melyre különösen figyelnünk kell. Az emésztőszerveket lassan kell újra indítani, hogy megszokják a most még szokatlan terhelést. Minél hosszabb ideig böjtöltünk, annál hosszabbnak kell lennie a felépítő időszaknak. Ez az idő mindig a böjt idejének a fele. Tehát 7 nap esetén kb. 3-4 nap. Kezdjük az evést nyers vagy párolt zöldséggel vagy gyümölccsel. Figyeljünk arra, hogy jól rágjuk meg a falatot és élvezzük újra az evést. Ha ezt a szokásunkat sikerül megőriznünk a böjt után is, akkor már nagyon sokat tettünk egészségünkért és nem utolsó sorban helyes testsúlyunk megtartásáért. A zöldségeket és a gyümölcsöket követhetik a feldolgozott tejtermékek, pl. az íro, kefir, vagy joghurt, majd később a tojás. A legutolsó legyen a hús és a só. A sómentes táplálkozás azért fontos a felépítő napokban, mert a só megköti a vizet, így súlyunk rögtön 1-2 kg-val gyarapodhat, ami megterhelné szervezetünket. Figyeljünk arra, hogy magas rosttartalmú ételeket fogyasszunk, hogy emésztésünk hamar beinduljon. Jó tanács, hogy inkább többször és keveset együnk.


Gyógyszerek és élvezeti cikkek

Fontos szabály, hogy az antibiotikumok szedését a böjt idejére fel kell függesztenünk, helyette homeopátiás szerek alkalmazása javasolt. Általában tüneteink az első pár nap után teljesen megszűnnek legyen ez fejfájás, ízületi fájdalmak stb. Cukorbetegeknél általában az első pár napban ingadozik a vércukorszint, de utána gyógyszer és inzulin nélkül beáll az optimális érték.

Az élvezeti cikkek is méregnek számítanak, de ebben sokszor lehet némi engedményt tenni, ha pl. a dohányzás elhagyása teljesen elképzelhetetlennek tűnik a böjtölő számára, akkor próbáljon meg legalább a körülményeken változtatni: Legyen a dohányzás szellemi rituálé, és nem egymás után, a szokás hatására elszívott cigaretták sora. Így talán jobban megértheti belső késztetéseit, és felismerheti azt a valós belső hiányt, melyet a cigarettával, kávéval, stb. pótol.


Milyen betegségek esetén hatásos a böjt?

Különösen ajánlott a böjtkúra elvégzése az alábbi esetekben: fáradékonyság, asztma, allergia, migrén, túlsúly, bőrbetegségek, emésztési nehézségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyulladásos folyamatok a testben, köszvény, menstruációs problémák, meddőség, stb.


Kinek nem ajánlott a böjt?

Fontos tudni, hogy a böjt néhány szélsőséges egészségügyi állapotot kivéve mindenkinek ajánlott, de a részvétel előtt ajánlatos elvégezni egy általános egészségügyi állapotfelmérést.

Néhány kizáró példa: terhesség, anorexia, bulimia, epilepszia, sorvadásos betegségek, Basedow karcióma, egyesek szerint autoimmun betegségek.

Kétségtelen azonban, hogy az ezekről alkotott nézetek nagyon eltérőek, hiszen sok esetben a rosszindulatú folyamatok teljesen visszafordulnak testünkben a böjt hatására, mert a burjánzó sejtek csak a szilárd tápláléktól tudnak tovább fejlődni. Rüdiger Dahlke - német orvos és pszichoterapeuta - azonban megjegyzi: lehet, hogy csak a hitünk kevés ehhez, és megfelelő ráhangoltsággal akár ilyen esetekben is segíthet.

Nagyon sok orvos és természetgyógyász ajánlja a testben lévő rosszindulatú folyamatok megelőzésére a böjtöt, annak súlyosságától függően 21, 28 vagy akár 40 napig is.

A cikkhez felhasznált források :http://onmegvalositas.hu/cikk/bojt_folyamata