Menu

banán hatása a bőrre

A banán egy rendkívül egészséges étel, amelynek számos jótékony hatása van. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, A-, B-, C-, és E-vitaminokat, és ásványi anyagokat, mint a kálium, cink, vas, és mangán. Fogyasztásával biztosítja szervezetének a szükséges tápanyagokat a megfelelő egészség és a jó alak eléréséhez, külsőleg alkalmazva haját és bőrét is rendbe hozza.

Tápanyagtartalom

A banán tápanyagtartalma nagyon magas, természetes cukrokat tartalmaz, mint a glükóz, a fruktóz, és a szukróz. Vitamin- és ásványi anyag tartalma kiemelkedő, B6-, C-, A-vitamin, kálium, élelmi rost, biotin, szénhidrát, magnézium, riboflavin, és mangán tartalma kifejezetten magas.

A bőrre gyakorolt hatásai:

A banán olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a bőr számára. C- és B6-vitamin tartalma segít a bőr erősségének és rugalmasságának fenntartásában, antioxidáns és mangán tartalma pedig meggátolja a szabad gyökök bőröregítő hatását. A banán 75 százaléka víz, ezért hidratálja is a bőrt, meggátolva a kiszáradástól és a hámlástól.

Természetes hidratáló

A-vitamin tartalmának köszönhetően visszaadja a bőr hidratáltságát, és meggyógyítja a sérült, száraz, fakó bőrt. Az azonnali hidratáláshoz nyomjon szét egy banánt és 20-25 percre kenje arcára, majd langyos vízzel mossa le. Bőre azonnal puha és életteli lesz.

Amennyiben bőre extrán száraz és hámlik, mézet is tehet az arcpakolásba. A mézes-banános arcpakolás a bő elszíneződéseit is gyógyítja.

Egy másik arcpakolás elkészítéséhez egy fél banánt keverjen el egy evőkanál joghurttal és egy teáskanál E-vitamin olajjal. Kenje megtisztított arcbőrére, majd fél óra elteltével mossa le.

Fénylő bőr

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az egészséges, fiatalos bőr fenntartását.

Törjön össze egy fél banánt és keverje el egy evőkanál szantálfa porral és fél teáskanál mézzel. 20-25 percig hagyja arcán, majd langyos vízzel mossa le. Az olajos bőr gyógyítására alkalmas, hiszen a szantálfa eltávolítja a felesleges olajat, míg a banán hidratálja a bőrt.

Egy banánt törjön össze és keverje el egy citrom levével, 25 percig hagyja hatni. C-vitamin tartalmának köszönhetően megszünteti a fakó bőrt, valamint elmulasztja a pattanásokat és kiütéseket.

Banános bőrradír

Antioxidáns tartalma miatt a banán, egyéb anyagokkal keverve sikeresen frissíti fel bőrét és szabadítja meg az elhalt hámsejtektől.

Csupán konyhájában megtalálható alapanyagokból remek arcmaszkokat készíthet.

Egy összetört banánt keverjen el egy evőkanálnyi cukorral, és körkörös mozdulatokkal masszírozza arcába. A banán hidratálja bőrét, cukorszemcsék pedig megszabadítják bőrét az elhalt hámsejtektől.

Egy összetört banánt keverjen el 2-3 evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál mézzel, és egy evőkanál tejjel. Kenje arcára, hagyja 5 percig hatni, majd lassan masszírozza bőrébe. Hideg vízzel mossa le. Ha nagyon száraz a bőre, a tejet friss tejszínnel helyettesítheti.

Egy fél banánt keverjen el egy evőkanál kókuszolajjal, két evőkanál nyers rizzsel, majd finoman masszírozza bőrébe és hideg vízzel mossa le.

Testradír készítéséhez két banánt és 4-5 szem epret turmixoljon össze, majd keverjen bele 3 evőkanál cukrot, és fürdés közben alkalmazza.

Bőrfiatalító

A banán segíti a ráncok kialakulásának késleltetését és bőrét fiatalon tartja. A bőrfiatalító arcmaszk A- és E-vitamin tartalmának köszönhetően puhává varázsolja bőrét. Keverjen el egy banánt és egy avokádót, 25 percig kenje bőrére, majd mossa le. Az avokádó E-vitamin tartalma és a banán tápanyagtartalma kombinálva megköti a szabadgyököket és meggyógyítja a sérüléseket.

Egy másik hatásos arcpakolás elkészítéséhez keverjen el ¼ banánt, amíg krémes állaga nem lesz, és adjon hozzá egy teáskanál rózsavizet. Kenje arcára és nyakára, majd fél órával később mossa le.

A cikkhez felhasznált források :http://tudnodkell.info/a-banan-jotekony-hatasai-a-borre-a-hajra-es-az-egeszsegre/