Menu

Az edzés mellett fontos a pihenés

Testnek erre is szüksége van, az egyensúlyi állapot eléréséhez bizony ez is hozzátartozik.

Mi az, amit a legtöbben elfelejtenek azok közül, akik rendszeres testmozgást végeznek, akár rövid, akár hosszabb ideje? Igen, nem más, mint a pihenés különböző formái. Pedig a testnek erre is szüksége van, az egyensúlyi állapot eléréséhez bizony ez is hozzátartozik.

Sokan azok közül, akik hosszabb ideje sportolnak, úgy gondolják, hogy az ő szervezetük már erős és edzett, nagyon szeretik a testmozgást, valamint az különböző okokból fontos is számukra a rendszeres sport, például a stresszlevezetés, az egészség megőrzése és megtartása, vagy a jó kinézet miatt. S éppen ezért nem is igen iktatnak be pihenőnapokat. Edzők sokasága vallja, hogy néha éppen ez az, ami a szakszerű és az amatőr sportolókat megkülönbözteti egymástól: hogy a profik tudnak mértéket tartani pro- és kontra, az amatőröknek ez viszont nehezebben megy.

S vajon miért jellemző a rövid ideje sportolókra, hogy nem hagynak maguknak pihenőidőt? Leginkább két fő ok jellemző: az egyik, hogy nincs ismeretük arról, hogy ez fontos lenne; a másik pedig hogy "nem mernek". Attól tartanak, hogy ha hagynak ki időt, akkor megtörik a rendszeresség, és a követező napon már nem fognak nekiállni a testmozgásnak. Nos, ebben lehet is igazság, de mindjárt kiderül, hogyan lehet ezt elkerülni. De előtte még tisztázzuk, hogy milyen formái is vannak a sportoláshoz kapcsolódó pihenésnek.

Pihenőnap

Bizony, az edzések közé mindig érdemes és fontos pihenőnapokat is iktatni. Ha megnézünk egy profi sportolók számára készült edzéstervet, még náluk is találkozunk ugyanezzel a fogalommal, és az ő tervükbe is beiktatásra kerülnek ezek a szünnapok, amikor úgymond tilos a sport, és kötelező a pihenés. A testnek, a sejteknek, az izomzatnak ugyanis szüksége van a regenerálódásra. Úgy is mondhatnánk, hogy "ilyenkor épül be" a szervezetünkbe az, amiért a többi napon megdolgozunk. Ha ezeket a pihenőnapokat kihagyjuk, akkor testünket túlterheljük, és az eredményesség csökkenni fog.

Edzés utáni fokozatosság

"Meg kell adni a módját" annak is, ahogy abbahagyjuk az sportolást az adott időpontban. Vezessük le fokozatosan az ütemet, a ritmust, valamint az ismétlésszámot, aki pulzusmérővel edz, az pedig még ellenőrizni tudja azt is, hogy fokozatosan álljon vissza a pulzusszáma a normál tartományra. Kifejezetten fontos, hogy nyújtsunk sportolás után, ez már előkészíti a testnek a pihenést, valamint az ellazulást, és csökkenti a fellépő izomláz lehetőségét.

A léleknek is kell

Bizonyított tény, hogy eredményesebbek a sportolásban és jobb eredményeket, látványosabb változásokat érnek el azok, akiknek meghatározott motivációjuk van, valamint rendben van a lelki életük, kiegyensúlyozottak. Ha tehát ép és szép testet szeretnénk, vagy valamilyen egyéb eredményt szeretnénk elérni, akkor foglalkozzunk önmagunkkal is - nem csak ami a testi dolgokat illeti! Mit rejt magában az a test, amivel dolgozunk...?

Hogyan pihenjen, aki nem mer...?

Térjünk vissza a korábbi kérdésre, hogy miként iktassa be a szükséges pihenést az, aki még csak most szoktatja rá magát a sportolásra, és tart attól, hogy ha szünetet tart, akkor már egyáltalán nem tud vagy fog visszatérni az edzésekhez. Íme néhány ötlet, amivel kiküszöbölhetjük ezt a hibát!

- Körülbelül 21 nap szükséges ahhoz, hogy valamilyen szokást rendszeressé tegyél. Ha félsz attól, hogy abbahagyod a mozgást, akkor ebben a 21 napban légy magadhoz szigorúbb, ilyenkor megengedett (ideiglenesen tehát!) a kevesebb pihenő alkalom. Viszont ennek letelte után mindenképp vedd figyelembe az eddig leírtakat, és adj lehetőséget a testednek a regenerálódásra!

- Beszélj meg időpontot személyi edzővel, aerobic oktatóval, vagy baráttal, barátnővel a sportolási alkalmakra! Ha már megígértél valakinek valamit, az plusz motiváció arra, hogy a következő edzésen is ott legyél.

- Tűzd ki a célt, hogy mit szeretnél elérni, és minél gyakrabban írd is le reggelente egy cél-füzetbe, hogy hová szeretnél eljutni! (Ugyanez a technika az életed más területein is sikerre vezethet téged.) Ha folyamatosan szem előtt tartod, hogy miért dolgozol, jóval töb

A cikkhez felhasznált források :