Menu

A zabpehely jótékony hatása

A zabpehely egyike a legtáplálóbb és legfinomabb reggelire fogyasztható ételeknek. Bőségesen tartalmaz a szervezetünk számára szükséges összetevőket, jól variálható, és egészséges édességek készítéséhez is kiváló alapanyag.

A zabpehely élelmi rostjai, pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre és az emésztésre, támogatják a fogyókúrát, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Fogyasztható növényi tejjel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, olajos magvakkal együtt, de ízlés szerint bármi egyébbel kombinálható.

A zabpehely hatása

A vízben oldható rostok lassítják a felszívódást, így étkezés után a vércukorszint nem ugrik meg hirtelen. Ha a táplálék bőséges rostot tartalmaz, az a jóllakottság érzetét kelti, de a rostok megelőzik a székrekedést, csökkentik az aranyér kialakulásának valószínűségét. A zabpehely fogyasztása meggátolja az evés utáni vércukorszint növekedését, ami nagyon fontos a cukorbetegek számára. Azzal, hogy a zabpehely rostjai ösztönzi a táplálék áthaladását a bélben, csökkenti a mérgező anyagok keletkezését, kiválasztódnak az epesavak és a koleszterin.

A zabpehely egészséges szénhidrátforrás. Sportolók is előszeretettel fogyasztják, mivel feltölt energiával, növeli a teljesítményt, a benne található pantoténsav és B-vitaminok pedig nyugtatólag hatnak az idegrendszerre.

A zabpehely fogyasztása

Már napi 100 gramm zabpehely elfogyasztásával is sokat tehetünk egészségünkért. A zabkása hamar elkészül főzve és áztatva, így könnyedén készíthetünk belőle egyéjszakás zabkását. Növényi tejjel, joghurttal, gyümölcslével elkeverve ízletes reggeli. Feldobhatjuk bogyós gyümölcsökkel, almával, banánnal, de a zabkása sós változatban is finom, úgyhogy tegyük bele bátran a kedvenc zöldségünket. Napjainkban egyre népszerűbb a zabpehely diéta. A zabpehelyből készült zabkása nemcsak reggelire, hanem egész nap fogyasztható, segít abban, hogy éhezés nélkül fogyjunk. Helyettesítsük zabkásával a reggelit, ebédet és vacsorát, 3-3 evőkanál zabpelyhet öntsünk le kevés forró vízzel. Ez az étel eltelít, nem emeli meg a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, azonban egy hétnél tovább nem ajánlott követni a zabpehely diétát.

Mennyi kalória van a zabpehelyben?

A zabpehely átlagos kalóriatartalma 100 grammra nézve körülbelül 380 kalória. 55 gramm szénhidrátot, 10 gramm rostot tartalmaz, glikémiás indexe viszonylag alacsony.

A cikkhez felhasznált források : https://www.eletmod-magazin.com/eletmod/zabpehely#1-a-zabpehely-hatasa