Menu

A koffeinmentes élet

Tíz ok, ami miatt érdemes megfontolni a kevesebb kávézást.

Az elmúlt időben több kávét iszunk, mint valaha, ráadásul nemcsak a különféle kávékkal viszünk be sok koffeint a szervezetünkbe, hanem a matcha teával és az energiaitalokkal is. Habár a mértékkel fogyasztott koffein több okból kifolyólag is jót tehet az egészségünknek, mégis van néhány érv, ami amellett szól, hogy szokjunk le a koffeintartalmú italokról.

Függetlenség: Közismert tény, hogy a kávé hatással van az ember hangulatára. Sok ember például addig nem képes a normális beszédre, amíg meg nem itta a reggeli kávéját. Ennek az oka az, hogy a koffein, ami több drog-kritériumnak is megfelel, belenyúl az agy kémiájába, nagyjából úgy, mint a kokain.

Ha úgy döntünk, hogy letesszük a kávét, akkor egész komoly elvonási tünetekkel szembesülhetünk. Ennek a kellemetlen állapotnak a hossza attól függ, hogy mennyi ideje kávéztunk. Könnyen lehet, hogy akár 9 napba is beletelik, mire visszatérünk a régi önmagunkhoz, a leszokás legnehezebb pontja pedig valahogy a huszadik és az ötvenedik óra között jön el.

Szebben öregszel: Ha valaki az öregedés miatt aggódik, akkor jobb, ha máris abbahagyja a kávézást, ugyanis a kávé negatív hatást gyakorol a kollagén anyagcserére. Ez azért fontos, mert a kevesebb kollagén hatására petyhüdtebb lesz a bőr.

Ha tehát túlzásba visszük a reggeli, déli, esti kávézást, akkor számíthatunk arra, hogy a bőrünk a normálisnál gyorsabban fog öregedni.

Kiegyensúlyozottabb hormonháztartás: A legjobban a nők járnak, ha abbahagyják a kávézást, mert a koffeintartalmú italok hatással vannak az ösztrogénszintre, amivel nem bölcs dolog játszani. Egy 2011-ben megjelent tanulmány szerint 200 milligramm koffein (nagyjából két csésze kávéban van ennyi) növelte az ösztrogénszintet az ázsiai és fekete nők esetében, míg a fehér nők körében valamelyest csökkentette.

vAnnak, aki az endometrózis, a mellrák vagy a petefészekrák kockázati csoportjába tartozik, még inkább át kell gondolnia, hogy okos dolog lenne-e a túl sok kávéval belenyúlnia a hormonháztartásába. Emellett azt sem árt megjegyezni, hogy a koffein súlyosbítja a menopauza tüneteit.

Jobb táplálékfelszívódás: A nem kávézó emberek teste jobban hasznosíthat bizonyos tápanyagokat, mint azoké, akik kávéznak. Ennek oka az, hogy a kávéban található tannin negatívan befolyásolja például a kalcium, a vas és a B-vitaminok felszívódását.

Ez leginkább azok esetében igaz, akik rengeteg koffeint visznek be a szervezetükbe, rendszertelenül táplálkoznak, vagy idősebbek. Ha tehát lemondunk a kávéról, akkor a szervezetünk megfelelően dolgozhatja fel a bevitt tápanyagokat. Egészséges emésztés: A túlzásba vitt koffeinbevitel egyáltalán nem tesz jót az emésztésnek. Gyakori jelenség, hogy a kávézás után székelési inger jelentkezik, aminek oka, hogy a koffein erősen stimulálja a beleket. A túlzásba vitt kávézásnak hasmenés, de akár reflux is lehet a következménye.

Egészségesebb és fehérebb fog: A kávézás és teázás sárgítja, barnítja a fogakat, aminek oka az, hogy a tanninok lerakódnak és elszínezik a fog felszínét. A fogak szempontjából az is a kávézás ellen szól, hogy a savassága gyengíti a fogzománcot.

Kevesebb szorongás: Könnyen előfordulhat, hogy a túlzásba vitt kávézás miatt érez valaki szorongást. A koffeinről mind tudjuk, hogy felpörget, ám az már kevésbé ismert tény, hogy stimulálja a stresszhormonokat, tehát ugrásra kész állapotban tart.

Ez az állapot több szorongással, feszültebb, idegesebb idegállapottal, hevesebb szívdobogással, de akár pánikrohammal is járhat. Ha valaki eleve hajlamosabb a stresszre és a szorongásra, akkor észreveheti, hogy a kávézás hatására rosszabbodnak a tünetei. A depressziósok határozott állapotromlást tapasztalhatnak, ha túl sok koffeint fogyasztanak.

Alacsonyabb vérnyomás: A kávézás ellen szóló legismertebb érv talán az, hogy milyen hatást gyakorol az érrendszerünkre. A kutatások szerint a kávézás emeli a vérnyomást, az idegrendszerre stimuláló hatást gyakorol, ráadásul a túl sok kávé (3-5 csésze naponta) szív és érrendszeri betegségekkel állhat kapcsolatban. Ha tehát nem kávézunk, akkor azért a vérnyomásunk is hálás lesz.

Kevesebb fejfájás: Nem kell ahhoz teljesen lemondani a kávéról, hogy tudjuk, hogy mennyire hozzászoktunk. Például, ha reggel nem jutott időnk a kávéra, akkor néhány óra múlva érezni fogjuk annak a káros következményeit.

Jelentkezhet fejfájás, tompaság, ingerlékenység és nehezebben mehet a koncentrálás. Ha nem akarunk ennyire kiszolgáltatottá válni, akkor oda kell figyelnünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávézást.

Jobb alvás: Tanulmányok bizonyítják, hogy a kávézási szokások hatással vannak az éjszakáinkra, ugyanis a napi koffeinbevitel megváltoztathatja az alvási ritmust, amivel nem pihentető alvást és fáradtságrohamokat generálhat.

A cikkhez felhasznált források :https://hir.ma/eletmod/a-koffeinmentes-elet-pozitiv-hatasai/740405