Menu

A földieper vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

Itt a tavasz és vele együtt lassan megérkezik az első friss gyümölcs, az eper! Ha szeretnénk valamilyen friss hozzávalóval feldobni a müzlis tálat, akkor az eper tökéletes erre a célra. Íme, néhány érdekesség, amit talán te sem tudsz erről a finomságról.

A földieper ínycsiklandó, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

Az eper C-vitamin tartalma igen magas, így a télen elfáradt szervezetet ismét vitálissá teszi tavasszal, ha sok epret fogyasztunk. Mivel igen alacsony az energiatartalma, így a fogyókúrázók is bátran ehetik. A gyümölcs emellett kitűnő E-vitamin, vas-, kalcium- és magnéziumforrás.

Eperrel küzdj a megfázás ellen!

A gyümölcsben szalicilsav (ami az aszpirin fő összetevője) is található, emiatt úgy tartják, remek fájdalomcsillapító és segít felvenni a harcot a megfázás tüneteivel is. Egy a tavaszi nátha idején bátran tehetünk a müzlinkbe friss eperdarabokat, ártani nem fogunk vele!

Vigyázz a kis magokkal!

Az eper – különösen igaz ez a felületén megtalálható kis magokra – az emberi szervezetben hisztamint szabadít fel, ezért az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, ami csalánkiütés formájában jelentkezik. Pont emiatt a pici babáknak csak 2 éves kor felett ajánlott a nyers eper fogyasztása.

Az eper kiváló a zsíros pattanásos bőrre!

Az epret nemcsak enni lehet, de kiválóan használható kozmetikumként is, már az ókori rómaiak is szépültek ezzel a gyümölccsel. Ha valakinek zsíros, piszkos, sötét pórusú a bőre, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnia a természetes, epres arcradírt! Sima aloe gélbe keverjünk nyers epret, pépesítsük, majd dörzsöljük át az arcbőrt.

Eper a legjobb fogfehérítő!

Sokan nem tudják, de az eper kiváló a fogakra is: összenyomott gyümölcs húsával érdemes hetente egyszer átdörzsölni a fogakat, mert kitűnő fogfehérítő.

Mi köze a szalmának az eperhez?

A kertészkedők jól tudják, hogy a fekete eperháló mellett vagy helyett szalmát is érdemes használni az eper termesztése során. Régebben tavasszal az eperbokrok tövét sok helyen szalmával szórták meg, így a gyomok nem tudtak előtörni, és a gyümölcsök sem értek le a földre az érés során. Ezt idézi az angol név, a strawberry (szabad fordításban szalmabogyó) is.

Ismerd meg az epermúzeumot!

Az epernek még múzeuma is van Belgiumban, ahol szinte mindent megtudhatunk erről a finom gyümölcsről. Wépion városának és a környező vidéknek óriási üzlet az eper, hiszen az itt élők többnyire epertermesztésből és annak feldolgozásából élnek. A múzeumban csodás eperlekvárok, szörpök, likőrök és kozmetikumok kaphatóak.

Az eper kiválóan passzol a müzlihez, erőteljes friss íze gyümölcsössé és teljessé teszi a keverékünket. Ha édesszájúak vagyunk, akkor az eperdarabokkal dúsított müzlinket öntsük fel tejszínnel, vagy tejszínes joghurttal. Különleges élményben lesz részünk. Íme egy különleges epres recept kásaimádóknak:

180 zabpelyhet, 2 evőkanál chiamagot áztassunk be 550 ml mandulatejbe és édesítsük mézzel, fahéjjal a keveréket. Fél óra állás után a puha kása tetejére készítsünk finom eperkrémet! Törjünk össze, pépesítsünk 5-6 kisebb szem epret, édesítsük ízlés szerint mézzel, tegyünk hozzá egy csepp citromlevet és öntsük a puha kása tetejére.

A cikkhez felhasznált források : http://muzlimester.blog.hu/2017/03/22/7_dolog_amit_nem_tudtal_az_eperrol