Menu

A depressziót nem csak gyógyszeres kezeléssel lehet gyógyítani.

Ez a mozgásforma a depresszió ellenszere! A kutatók szerint Új kutatások szerint a depressziót nem csak gyógyszeres kezeléssel lehet gyógyítani.

A stressz a hétköznapok részévé vált, ennek tükrében nem meglepő, hogy a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet 1997-ben a társadalom negyedik legsúlyosabb betegségévé nyilvánította a depressziót.
Habár kezelésére számos gyógymód létezik, egy új kutatás szerint a jóga is segíthet a pszichés probléma esetén.

A jóga depresszióra gyakorolt hatása A depresszió a kedélybetegség egy fajtája, amely állandó szomorúsággal, reményvesztettséggel, lehangoltsággal jár.
Bár ezek a tünetek mindenkinél előfordulhatnak, az állapot akkor tekinthető kórosnak, ha előbbiek több mint két héten át fennállnak. Kialakulásának hátterében meghúzódhatnak lelki tényezők, de biológiai okok is. Kutatók egy csoportja nemrégiben 16 kutatási eredményt hasonlított össze, amelyek a jóga pszichés problémákra gyakorolt hatására vonatkoztak.
Ez alapján úgy tűnik, hogy a jóga segíthet a depresszió leküzdésében, illetve az alvászavarral küzdőnek is - akkor, ha azok semmilyen gyógyszeres kezelést nem kapnak.
Emellett a skizofréniában és figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő, gyógyszeresen kezelt betegek állapotát is kedvezően befolyásolhatja.

A jóga a kulcs?
P. Murali Doraiswamy, a Duke Egyetem egészségügyi központjának pszichiáter professzora elmondta, hogy a jóga jótékonyan hat az agyban lezajló kémiai folyamatokra és a szervezetben lévő gyulladásokra is. Illetve hangsúlyozta, hogy egyes biológiai folyamatokat úgy befolyásol, mint ha a páciens antidepresszáns gyógyszereket szedne vagy pszichoterápiára járna.
Mivel azonban a kutatásban csak olyan depressziós betegek vettek részt, akiknél a betegség tünetei enyhe formában jelentkeztek, arról nincs pontos adat, hogy milyen hatással van a keleti mozgásforma a súlyos esetekre.
Továbbá a professzor hangsúlyozta, hogy mivel a kutatási alanyok közösen, csoportosan jógáztak, nehéz megállapítani, hogy javulásuk milyen mértékben köszönhető a jógának és milyen mértékben a szociális interakciónak.
A cikkhez felhasznált források :https://femina.hu/egeszseg/joga_depresszio_ellen/