Menu

10-szer több kalcium van benne, mint a tejben

10-szer több kalcium van benne, mint a tejben: isteni finom csonterősítő ételek Tele vannak hasznos anyagokkal, és akkor is eheted őket, ha nem ihatsz tejet
A kalcium a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokkal együtt a sejtek fontos építőköve, köztudottan nélkülözhetetlen szerepe van a csontok épülésében és a fogak egészséges fejlődésében, de az izmok és a vérkeringés megfelelő működését is segíti.

Mivel a kalcium hiánya csontfejlődési rendellenességeket, anyagcserezavart és csontritkulást okozhat, minden korban kiemelten fontos a napi ajánlott mennyiség, 800-1000 milligramm elfogyasztása. Túlfogyasztása hosszú távon érelmeszesedéshez vezethet, ám a napi 2000-2500 milligrammos limitet természetes forrásból szinte lehetetlen túllépni.Természetes kalciumforrásokBár a kalcium legfőbb forrásának a tejet szokás említeni, valójában egy deciliter mindössze 100-120 milligrammot tartalmaz belőle. Számos élelmiszerben ennél jóval több kalcium található, ezért akkor sem kell kétségbeesni, ha az ember valamiért nem fogyaszthat tejtermékeket.Egyes zöldségek oxalát-, fitát- és rosttartalma akadályozza a felszívódását, és pótlásához megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére is figyelni kell, hiszen ezzel együtt tud igazán jól hasznosulni. A kalcium pedig a magnézium felszívódását segíti, ezért ajánlott a hármat együtt fogyasztani.

A mák 10 dekagrammja 1400 milligramm kalciumot tartalmaz, ezzel listavezető, még a magas kalciumtartalmú parmezánt is lekörözi. Ha édesen fogyasztod, a cukor miatt azért tarts mértéket!

10 dekagramm szezámmag 740 milligrammot tartalmaz kalciumból, ezért az ínycsiklandó szezámpaszta mellett más ételeket is érdemes dúsítani vele.

10 dekagramm tökmagban 657 milligramm kalcium található, ami még mindig csaknem hatszorosa a tej kalciumtartalmának. Csipegesd magában, vagy szórd a krémlevesre!

A szardínia 10 dekagrammonként 330 milligramm kalciumot tartalmaz, ami a halak között a legmagasabb értéknek számít.

Még egy ok, hogy olajos magvakat csipegess: 10 dekagramm mandula 252 milligramm kalciumot tartalmaz, de a dió és a mogyoró is jó forrásnak mondható.

Bár a petrezselyemzöldből csak keveset fogyaszt az ember, 10 dekagrammjában 245 milligramm kalcium található. Spenóttal és dióval együtt isteni és egészséges pestót is készíthetsz belőle.

A gomba jótékony, rákellenes hatásain túl kiváló kalciumforrás is: 10 dekagrammban 200 milligramm található belőle, ezért egy jó gombaleves az egészségnek is kedvez.

Korábban mi is írtunk arról, hogy kutatások szerint a tojáshéj hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében, ám a tojássárgája is jó kalciumforrás. 10 dekagrammja 140 milligrammot tartalmaz.

Az aszalt füge remek nassolnivaló tízóraira vagy uzsonnára, hiszen vitamintartalma mellett 10 dekagrammonként 190 milligramm kalciumot is tartalmaz.

A káposzta 150-160 milligramm kalciumot tartalmaz 10 dekagrammonként. Télen savanyítva vagy töltöttként is fogyasztható, de a kutatások szerint a kel kalciumtartalma is jól hasznosul a szervezetben.

A cikkhez felhasznált források : https://femina.hu/egeszseg/kalcium-tartalmu-etelek/